IZLOŽBA SLIKA “SVETI VELIKOMUČENICI JASENOVAČKI”

Kulturni centar “Hadži Ruvim” Lajkovac organizuje izložbu slika “Sveti velikomučenici jasenovački”, sestrinstva manastira Sv. Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 8. maja u 19 časova, u Galeriji KC “Hadži Ruvim”.

Autorka ovih jedinstvenih radova je monahinja Marija (Antić) iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske. sa sestrinstvom i igumanijom Serafimom.

Postavka sadrži dvadeset šest dela – „Jasenovačko bogojavljenje”, „Nebesko carstvo svetih novomučenika”, „Baka Ljubino sećanje”, „Jutro na logorskoj žici”… u koja je uloženo mnogo molitvi i truda monahinje Marije.

Izložbenu postavku je organizovalo manastirsko sestrinstvo uz pomoć Zorice Kovačev iz Beograda, koja je priređivač knjige „Sećanje ne sme da stane”, a posvećena je stradanju novomučenika srpskih.

Na otvaranju izložbe u Lajkovcu će o radovima govoriti upravo Zorica Kovačev.

Inače, postavka “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” bila je dostupna javnosti do 4. maja u Pedagoškom muzeju u Beogradu i njeno predstavljanje poklopilo  se sa obeležavanjem Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu koji se obeležava 22. aprila.

Pravo iz Pedagoškog muzeja, ova jedinstvena izložba se iz Beograda seli u Lajkovac, a javnosti će biti dostupna do 19. maja.

Related posts

Leave a Comment