REALIZOVAN PROJEKAT “MATURA 2023”

“Matura 2023” je  projekat iz oblasti bezbednosti, koji je namenjen osmacima i učenicima završnih razreda srednjih škola.

Prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova jeste bezbednost dece i mladih. Zato Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete i društveno odgovornim partnerima svake godine sprovodi preventivne aktivnosti u okviru ovog projekta.

“Cilj projekta „Matura 2023“ je da predstavimo bezbedonosne izazove i rizike sa kojima se susreću naši mali i veliki maturanti, a to su pre svega alkohol, upotreba psihoaktivnih supstanci, neka neprihvatljiva ponašanja. Mi smo tu da im ukažemo na takva ponašanja, da im kažemo koja su njihova prava i obaveze i da apelujemo da se primereno ponašaju”, kažu realizatori projekta, koji su sa ovim ciljem realizovali interaktivne tribine u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju i u lajkovačkoj SŠ “17. septembar”.

Direktorka Kosana Grčić kaže, da se Srednja škola „17. septembar“ Lajkovac uključila u projekat „Matura 2023“, budući da završni razredi uskoro obeležavaju završetak svog školovanja i da su institucije koje su bile značajne u toku njihovog odrastanja uzele učešće u radu tribine:

“Na tribini se govorilo o zdravlju mladih ljudi, porocima i posledicama tih pojava na njihovo zdravlje. O uključivanju u život posle škole govorilo se sa socijalnog aspekta i davanjem primera za lakše savladavanje budućih životnih prepreka. Od strane javnog tužioca upućeni su maturantima pravni saveti u slučaju prekršajnih mera. Pažnju učesnika tribine privukle su priče učesnika tribine sa terena. Realizatori tribine su podsetili maturante na svoju stalnu prisutnost i mogućnost pružanja  informacija svim učenicima naše škole ukoliko se nađu u situacijama koje su za njih nepoznate. Ovim se potvrđuje dobra saradnja sa Policijskom stanicom u Lajkovcu, ne samo u realizaciji projekta već i u rešavanju problema tokom školske godine, što školu i učenike čini sigurnijim i bezbednijim u radu. Inače, prisustvo školskog policajca i saradnja sa pomenutim ustanovama je deo Godišnjeg plana rada škole.”

U školi u Jabučju u okviru projekta „Matura 2023“ održano je interaktivno predavanje učenicima osmog razreda u vezi sa bezbednošću učenika i vršnjačkim nasiljem.

“Gosti tribine bili su predstavnici Policijske stanice Lajkovac, Osnovnog javnog tužilaštva Ub i Zajedničkog centra za socijalni rad za opštine LJig, Lajkovac i Mionicu. Nakon uvodne reči direktora škole Gorana Milinčića, gosti su pristupili realizaciji planiranih sadržaja i na vrlo konkretan način ukazali učenicima šta je sve nasilje, šta su preventivne, a šta represivne mere. Učenici su bili aktivni i navodili primere iz svog okruženja. Iskreno se nadamo da će ovo predavanje imati pozitivne uticaje na naše učenike, i da ćemo u narednom periodu proširiti saradnju sa pomenutim institucijama i organima”, rekli su iz OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju.

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, tužilaštvom, Prekršajnim sudom i Domom zdravlja, za male maturante lajkovačke OŠ “Mile Dubljević” održano je u okviru projekta “Matura 2023” predavanje o bezbednosti u saobraćaju i okruženju, ali i prevenciji  rizičnog ponašanja.

Projekat „Matura 2023” ima za cilj i da na proslavama maturskih večeri budu realizovane planirane mere bezbednosti, čemu prethode edukativne aktivnosti usmerene ka sprečavanju rizika i destruktivnog ponašanja pojedinaca.

Related posts

Leave a Comment