USPEŠNO HUMANITARNO KNJIŽEVNO VEČE DANICE ĐURIĆ ZA MINJU MATIĆ

U organizaciji Gradske biblioteke Lajkovac, u Gradskoj kući održano je humanitarno kniževno veče, u okviru koga je promovisana knjiga Danice Đurić ”Crv i druge priče”i tokom kojeg su prikupljana sredstva za lečenje Minje Matić iz okoline Kragujevca. Naime, sav prihod prikupljen od prodaje knjiga Danice Đurić biće uplaćen za lečenje male Minje.


Bilo je to jedno spontano, interaktivno veče sa dvostrukim ciljem, promocijom knjige i humanitarnom akcijom, ili književnost u službi humanosti.


Prisutnima se najpre, u ime organizatora obratila direktorka biblioteke Biljana Bogdanović, pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo što je, uprkos okolnostima i uz primenu svih mera i poštovanje svih preporuka, ovo veče ipak organizovano. Pored autora Danice Đurić, koja je ovoga puta predstavila jedinu svoju preostalu knjigu koju do sada sticajem okolnosti nije predstavila lajkovačkoj publici, u programu su učestvovale mlada multimedijalna umetnica Emilija Jovanović, koja je kazivala odlomke iz knjige Danice Đurić i novinar Snežana Bilić.


Muzičku pozlatu večeri dale su mlade gitaristkinje Julija Lončar i Natalija Pavlović.


U publici su bile i organizatorke uspešnih akcija “Lajkovac za Lanu Jovanović” (Milica Bogatić, Katarina Marković…), koje sada već pred sobom imaju novi cilj, prikupljanje sredstava za Minju Matić.


Značajna sredstva prikupljena su na samoj književnoj večeri, a od danas je u Gradskoj biblioteci Lajkovac postavljena kutija za pomoć i podršku maloj Minji. Pored kutije je i preostali deo knjiga koji je ostao neprodat tokom književne večeri. Kao i na književnoj večeri, posetioci biblioteke će uz minimalnih 400 dinara ili dve poslate sms poruke moći da uzmu jednu od knjiga Danice Đurić i daju svoj doprinos u ovoj humanitarnoj akciji.


Mala Minja Matić, iz okoline Kragujevca, boluje od retke i progresivne neuromišićne bolesti – spinalne atrofije. Lek koji prima sada, spinrazu, dostupan je o trošku države. Nadu za izlečenje daje nova i skupa genska terapija za koju je potrebno 2,4 miliona dolara. Da Minja dobije bitku za život, potrebna je humanost svih nas.

Related posts

Leave a Comment