PREDSTAVLJANJE KNJIGE “SKRIVENA ISTORIJA” SRETENA JAKOVLJEVIĆA

Gradska biblioteka Lajkovac u sredu 26. aprila od 18 časova u Gradskoj kući organizuje predstavljanje knjige „Skrivena istorija“ Sretena Jakovljevića. Uz autora knjige, učesnici programa biće i profesori Rajko Sarić i Ratko Vukelić.

Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH 1941-1945 Sretena Jakovljevića je istorijska knjiga na koju se dugo čekalo.

Dugo skrivani i potiskivani događaji o ustaškim zlodelima nad Srbima u NDH konačno će biti dati čitaocima na sud. Pored velikog i iscrpnog navođenja arhivskih dokumenata, knjiga obiluje jedinstvenim svedočanstvima, pričama običnih ljudi koji su neposredno ili posredno bili svedoci ovog strašnog genocida.

Ovom knjigom pokušavamo mnoge skrivene priče da otrgnemo od zaborava – napisao je Jakovljević u predgovoru i dodao da se u ratu zaboravljaju sudbine i stradanja malih ljudi, a njihove priče čine najverodostojniji mozaik istine o ratnim užasima.

Jakovljević se posebno osvrnuo na nemačku operaciju „Vajs“ –  bitku na Neretvi 1943. godine koja je ostala najkontroverznija tema u istoriji Srbije, koja se sada nakon 80 godina sagledava od velikog mita do istine.

Knjiga je rezultat višedecenijskih istraživanja u arhivama, bibliotekama, kao i neposrednih razgovora sa učesnicima Drugog svetskog rata.

Pesnik Matija Bećković je rekao da je ovo dragoceno delo za otkrivanje istine o ratnim događajima na tom prostoru.

Sreten Jakovljević je novinar, pisac i član Udruženja novinara Srbije (UNS). Rođen je 1950. godine u selu Bijela kod Konjica. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimnaziju u Konjicu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Novinarstvom se bavi od 1967. godine. Prvi tekst je objavio u listu mladih „Naši dani u Sarajevu“. Član UNS-a je od 1985. godine i urednik lokalnih listova „Rakovičke novine“ i „Čukarica Rakovica“.

Related posts

Leave a Comment