JABUČKI OSNOVCI OBELEŽILI SVETSKI DAN ROMA

U OŠ “Dimitrije Tucović u Jabučju Međunarodni dan Roma obeležen je prigodnim programom, priredbom i izložbom likovnih radova učenika.

Organizator ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana Roma je Jelena Kostić, pedagoški asistent, koja je i prethodnih godina bila zadužena za obeležavanje Dana Roma.

S obzirom da školu u Jabučju pohađa veliki broj romske dece, organizator i brojni realizatori programa potrudili su se da Svetski dan Roma protekne u duhu romske kulture i tradicije.

U programu su učestvovali svi učenici od prvog do osmog razreda; jedni likovnim radovima na temu romskog života, a drugi recitalima, igrom i pesmama.

Na školskim panoima prikazani su radovi sa motivima romske kulture, dok je priredba bila u znaku romske muzike, pesama i igara.

Priredba je protekla u veseloj atmosferi, a prisustvovali su i brojni roditelji.

Svetski dan Roma je obeležen s nadom da će se tradicija obeležavanja ovog dana nastaviti ne samo u školi u Jabučju, već i u drugim školama i opštinama gde god žive Romi.

“Svetski dan Roma, 8. april, obeležava se u Srbiji i širom sveta kako bi se obeležila romska kultura, ali i skrenula pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda. Dan je službeno bio proglašen 12. aprila 1971. godine na Svetskom međunarodnom kongresu Roma u Londonu. Na tom kongresu donesena je odluka o romskoj himni za koju je odabrana pesma „Đelem, đelem“, i odluka o zastavi za koju je izabrana plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije”, podseća pedagoški asistent Jelena Kostić.

Related posts

Leave a Comment