DANAS U PODNE NA GRADSKOM TRGU CENTALNI PROGRAM MANIFESTACIJE PLAVI DANI

Centralni dan manifestacije Plavi dani je danas, u nedelju 2. aprila, na Svetski dan osoba sa autizmom, kada će na Gradskom trgu u Lajkovcu od 12 časova biti realizovan ključni program kolažnog tipa sa velikim brojem učesnika.

Pored sadržajnog muzičko – zabavnog programa koji će biti izveden na bini, sve vreme će na trgu biti realizovani brojni sadržaji koji će animirati posetioce, posebno najmlađe.

U programu na bini koji će voditi srednjoškolka Teodora Tiodorović učestvuju mališani iz PU „Leptirić“,  učenici OŠ „Mile Dubljević“ – IO Bajevac, potom SŠ “17.septembar” Lajkovac i Izdvojenog odeljenja Muzičke škole Živorad Grbić u Lajkovcu, kao i Hor Kulturnog centra  “Hadži Ruvim” pod dirigentskom palicom mr Uroša Stepanovića i Baletska grupa IN iz Lajkovca, a poseban spektakl prirediće svojim nastupom mađioničar Bojan Bogdanović.  

Na Gradskom trgu biće organizovana kreativno – likovna radionica za decu i dečija izlozba na otvorenom, popularno oslikavanje lica, na trgu će biti prisutan i mađioničar, osnovci iz Bajevca prodavaće na tezgicama u humanitarne svrhe svojih ruku delo. Svoj doprinos manifestaciji daće i pčelar Predrag Kovačević, na čijoj tezgi će posetioci moći da kupe matični mleč po ceni koju sami odrede, a sav prihod od prodaje ići će u humanitarne svrhe.

Boje i rekvizite za likovno – kreativnu radionicu obezbedila je knjižara/štamparija Una iz Valjeva. Osveženje za decu posetioce obezbedila je kompanija Europrom.

Štampani materijal obezbedili su knjižara Una Valjevo i Školarac iz Lajkovca.

Manifestaciju su podržali i Kreativni centar i Publik praktikum, kao i mnogi drugi, poput lajkovčanke Danice Đurić koja je donirala primerke svoje knjige Dani detinjstva koji će u znak zahvalnosti biti poklonjeni učesnicima programa.

Manifestacija Plavi dani se u Lajkovcu održava prvi put,  na inicijativu i u organizaciji Udruženja “BaziMili”, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom i u startu je animirala veliki broj učesnika i dobila punu podršku zajednice.

Plavi dani u Lajkovcu će trajati od 1. do 7. aprila i sedmodnevna manifestacija biće ispunjena različitim sadržajima.  

Akreditovanim seminarom u lajkovačkoj osnovnoj školi na temu planiranja i realizacije dodatne obrazovne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi, manifestacija je otpočela juče.

U okviru manifestacije, takođe u OŠ “Mile Dubljević” u Lajkovcu, 4. aprila biće održana i interaktivna tribina sa prof. dr. Nenadom Glumbićem, jednim od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima, koji prvi put dolazi u posetu Lajkovcu.

„Izgradimo inkluzivno društvo za osobe sa autizmom“ moto je ovogodišnje kampanje povodom  Svetskog  dan autizma, koji se  obeležava 2. aprila, poslednjih 15 godina.

Cilj obeležavanja ovog datuma je pružanje pomoći i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom sveta. Ove godine se akcenat stavlja na davanje pune podrške obolelima od autizma da u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem ostvare svoj maksimalni potencijal.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom koji je deo organizacije „Autizam Evrope“ u saradnji sa lokalnim organizacijama aktivno učestvuje u ovoj kampanji.

April je mesec koji je u znaku podizanja svesti o autizmu, a manifestacija Plavi dani vezana je za obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom i realizuje se u cilju povećanja vidljivosti osoba sa autizmom, kao i poboljšanja njihovog položaja u lokalnoj zajednici.

Opština Lajkovac sprovodi brojne mere podrške svim kategorijama stanovništva kojima je pomoć potrebna, a među njima je usluga lični pratilac deteta, najskuplja usluga socijalne zaštite koja je dragocena za korisnike.   

Svojim prisustvom programu manifestacije, posetioci pružaju podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama, onima koji se svakodnevno bore i kojima je jako važno da znaju da imaju podršku lokalne zajednice i da u toj borbi nisu sami.    

Manifesticija Plavi dani u Lajkovcu je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

ŠTA JE AUTIZAM?

Autizam ili poremećaj autističnog spektra odnosi se na širok spektar stanja koje karakterišu poremećaji u socijalnim veštinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji.

Uzroci nastanka autizma još uvek nisu poznati.

Autizam može da se desi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu i etničku pripadnost, socijalni i ekonomski status, i četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

Lek za autizam nije pronađen. Deca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom. Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.

Ne postoje precizni podaci o broju obolelih osoba od autizma.

Uz različite terapije, stručan rad, učenjem prihvatanja okoline, te puno ljubavi, pažnje i strpljenja od najranijeg uzrasta, moguće je postići mnogo.

Osobama sa autizmom potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal, a podrška je potrebna i njihovim porodicama.  

Udruženje BaziMili Lajkovacu saradnji sa brojnim subjektima u zajednici, uspešno savladavajući zajedno pionirske korake u ovoj oblasti,  na različite načine pruža pomoć i podršku porodicama sa decom obolelom od autizma, ali i sa drugim teškoćama u razvoju. Deca su uključena i u vaspitno – obrazovni sistem, a kroz sportske i druge asocijacije im je omogućeno da budu aktivni, što je od velikog značaja za njihov motorički razvoj i socijalizaciju.

Manifesticija je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva, kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.

Related posts

Leave a Comment