ASFALTIRANJE 5 200 METARA DRUGE DEONICE TRASE STARE OBRENOVAČKE PRUGE

U Jabučju, u Donjem kraju, juče je počelo asfaltiranje druge deonice regionalnog puta Lajkovac-Skobalj, poznatijeg u narodu kao stara obrenovačka pruga. Dužina ovog dela puta je 5.200 metara, dok je u prvoj fazi rekonstruisano i asfaltirano 3.100 metara, ukupno 8,3 kilometra. Ova značajna saobraćajnica često se koristi za kamionski prevoz do kopova „Kolubare“, kao i za organizovan autobuski prevoz radnika, tako da je vrlo opterećen. Radove je obišao zamenik predsednika opštine Lajkovac Nenad Džajević sa saradnicima, odbornicima iz ovog kraja i predstavnicima Mesne zajednice Jabučje i tom prilikom izjavio:

– U pitanju je važna saobraćajnica, značajna za meštane Jabučja i Skobalja kao veza sa Lajkovcem, kao i za Lajkovčane, za sve one koji putuju na posao u ugljenokop „Tamnava zapadno polje“. Sada se radi prvi sloj asfalta na deonici od 5.200 metara, a odmah zatim će ići i završni sloj. U pitanju je jedna od investicija iz paketa koji je opština Lajkovac dobila od JP „Putevi Srbije“, u kojem su tri velika regionalna puta i devet lokalnih. Podsetiću da je završen regionalni put Lajkovac-Paljuvi kroz centar Jabučja, zatim Stara ćirina pruga od Latkovića, preko Donjeg Lajkovca, Bogovađe i Pepeljevca do Lajkovca. U samom Lajkovcu rekonstruisane su ulice Stevana Sremca, Dubravska i vojvode Putnika. Završen je plato kod nove pijace, put za Vujiće i put za Smiljaniće u Jabučju. Ostalo je još da se završi put u Petrovićima u Bajevcu, za Popoviće u Stepanju i Gajski put između Strmova i Pridvorice. U toku su pripremni radovi na ova tri puta tako da ubrzo očekujemo i asfaltiranje.

Odbornik iz Jabučja Jordan Jovanović kaže da je put najznačajniji za radnike Kolubare jer se otvara novo „C polje“, a značajan je i za domaćinstva zbog veze sa Ibarskom magistralom i za odlazak na pijacu u Crljene. „Put je bio dosta oštećen zbog radova u „Kolubari“, bilo je opasnih deonica koje su potonule. Meštani nisu očekivali da će biti ovako dobro urađeno, detaljno, sa dva sloja asfalta, urađeni su nam i kanali i siguran sam da će ovaj put dugo trajati.“

Vrednost rekonstrukcije Stare obrenovačke pruge je oko 130 miliona, a svih radova finansiranih od JP „Putevi Srbije“ u 2019. godini ukupno 370 miliona. Izvođač radova je „Štrabak“.

Related posts