JAVNIM ČASOM I PROMOCIJOM PRVE ZBIRKE MARIJE JEREMIĆ U AMFITEATRU ŠKOLE OBELEŽEN SVETSKI DAN POEZIJE

„Razigrano pero”, Literarna sekcija lajkovačke OŠ “Mile dubljević” obeležila je Svetski dan poezije 21. mart javnim časom u amfiteatru škole.

Bogat program javnog časa, koji je zapravo bio dvočas, pripremile su i realizovale rukovoditeljke sekcije Lidija Marić Jovanović i Sonja Milovanović, zajedno sa članovima „Razigranog pera”.

Javni čas započet je kratkim predavanjem o istorijatu, značaju i ciljevima obeležavanja Svetskog dana poezije koji je pratila bogato ilustrovana prezentacija

Drugi deo programa bio je posvećen promociji knjige bivše članice „Razigranog pera” Marije Jeremić, sada učenice prve godine srednje medicinske škole.

Prvu zbirku poezije „Nemiri kaputa plavog” predstavila je Marijina mentorka Sonja Milovanović kroz razgovor o nastanku i zajedničkim naporima na izdavanju knjige, tematsko-motivskoj i stilskoj strukturi zbirke.

Tokom razgovora o pesmama putem prezentacije predstavljen je i Marijin četvorogodišnji rad u „Razigranom peru”, uspesi i mnogobrojne nagrade osvojene na republičkim i međunarodnim literarnim konkursima, kao i već objavljene pesme u zbornicima poetskih festivala. U okviru promocije pesme iz zbirke govorile su mlada pesnikinja i njena mentorka uz nekoliko muzičkih intermeca članova literarne sekcije koji pohađaju i muzičku školu.

Odabrane klasične kompozicije svirali su: Momir Lončar VII2 (gitara), Rastko Marković VI3 (harmonika) i Nađa Brkić V2 (klavir).

Promocija zbirke završena je razgovorom mlade autorke sa prisutnim učenicima koji su želeli da saznaju odakle crpi inspiraciju i kako pronalazi teme za svoje pesme, koliko su joj značila mnogobrojna priznanja koja je osvojila, koliko joj je pomogao rad u literarnoj sekciji, da li priprema novu zbirku pesama…

Program je nastavljen predstavljanjem najuspešnijih članova „Razigranog pera”.

Jedanaest odabranih literaraca čitalo je svoje nagrađene pesme sa republičkih i međunarodnih konkursa i festivala.

Svoje najbolje radove, dok su se na video bimu smenjivale fotografije njihovih priznanja, predstavili su: Nađa Brkić V2, Milica Lazić V2, Marijana Tomašević V3, Milica Macura V4, Jovana Mijailović VI3, Andrej Vukašinović VI3, Irina Kojić VI3, Kalina Tomašević VII1, Anita Prodanić VIII2, Martin Mikić VIII2 i Ana Radovanović VIII2.

Obeležavanje Svetskog dana poezije završeno je najlepšim pesmama svetske književnosti koje su govorili članovi sekcije, pobednici školskog takmičenja recitatora.

Javnom času prisustvovali su: direktorka Biljana Žujović, zamenica direktorke Verica Adamović Tešić, bibliotekarka Marina Pažinović, učiteljice i nastavnice: Jelena Bajić, Iva Jeremić, LJiljana Jeremić, Danijela Terzić, Snežana Trajković, roditelji i više od 60 učenika od 5. do 8. razreda.

Izdavač prve zbirke pesama Marije Jeremić “Nemiri kaputa plavog” je Udruženje građana „Reč i delo“ Loznica. Lektura je uradila  Sonja Milovanović, a korekturu i recenziju zajedno  Lidija Marić Jovanović i Sonja Milovanović.

 “Kad neko voli pesmu kao što Marija voli i svaku svoju misao rado pretoči u stih, onda je pesma puna radosti i razigrana. Marija pažljivo osluškuje svet oko sebe i onaj u sebi i u svakoj njenoj pesmi zaiskri životna mudrost. Deca srcem vide koliko život ume radosti da daruje. Brojne su pesničke teme o kojima Marija piše. NJena su interesovanja raznovrsna. Marija u jednoj pesmi kaže: „Pravo je umeće kad neko u stihove ume da umeće: prostore i cveće, beskraj i nebesa i još sto čudesa.“ Pesme u ovoj zbirci prate Marijino odrastanje. Motivi ljubavi su prisutni u svakoj pesmi. Peva o svom zavičaju, o domovini… Marija voli baku, deku, oca, majku, cvet, oblak, svemir… Razmišlja o sreći, neobičnim zvezdama, dečjim nemirima… U njenim pesmama zvezde pod prozorom rastu: Uberi mi zvezdu, srećnu, u punom sjaju, u saksiji da je zasejem, pa da mi zvezde pod prozorom rastu! Marija je talentovana i peva sa lakoćom. NJen stih je naizgled jednostavan, ali metaforičan pa su njene pesme slikovite, bogate iskričavim porukama. Ova zbirka je rezultat četvorogodišnjeg stvaranja u literarnoj sekciji „Razigrano pero“. Bilo je zadovoljstvo biti mentor ovako talentovanom učeniku”, napisala je Marijin mentor Sonja Milovanović, nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Na Mariju i njen uspeh oličen u objavljivanju prve zbirke pesama ponosni su i u njenoj nekadašnjoj školi u Nepričavi.

Related posts

Leave a Comment