VIŠE NOVCA ZA INVESTICIJE

Na poslednjoj pripremnoj sednici Opštinskog veća pred skupštinsko zasedanje uoči letnje pauze, našla se 21 odluka. Obiman dnevni red očekuje se i na predstojećem zasedanju Skupštine, zakazanom za utorak, 19. juni.

Na konferenciji za novinare, nakon sednice veća, Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je podvukao sledeće najvažnije odluke:

“Prvim rebalansom budžeta, sredstva iz Programa rente uvećana su za osam miliona, sa 561 na 569 miliona dinara i Programa ekologije za 22 miliona, sa 199 na 121 milion dinara. To je ukupno 30 miliona dinara više za investicije.

Takođe, imamo suficit od 20 miliona dinara iz klasičnog okvira budžeta, koji će takođe biti usmeren na investiciona ulaganja i uređenje građevinskog zemljišta.

Posebno bih naglasio dva kapitalna objekta, srednju školu u Lajkovcu i školu u Bajevcu, sa svim pratećim sadržajima, za koje je država izdvojila 3,5 miliona evra. Sa tim i fondom za stipendije, lajkovačka opština je zaokružila izdvajanja za obrazovanje u ovoj godini. sa tendencijom da upravo u obrazovanje ulaže sve više novca.

I ugovorenih 55 miliona dinara od RB “Kolubara” takođe ulazi u rebalans, reč je o sredstvima koja će biti upotrebljena za nabavku trafoa i kotlarnice za potrebe bazena, čiji se završetak očekuje do kraja godine.

Svi započeti objekti, privode se kraju, bez obzira kada su započeti, a srećom takvih projekata nema puno. Projekti započeti tokom prethodne dve godine, takođe se završavaju, ili fazno privode kraju.

Završni račun budžeta za 2017. godinu karakteriše jedno od najvećih izvršenja budžeta, od čak 70%, što je duplo ili troduplo više od izvršenja budžeta ranijih godina. Takođe, izdvajanja za kapitalne investicije su 60% i budžet je znatno uvećan, posebno izvršenje i racionalno je trošen.

Jedna od važnijih odluka svakako je Ugovor o Koncesiji sa konzorcijumom “Laste” i “Lastre” , kojim će biti obuhvaćeni svi pravci na području lajkovačke opštine koji nisu imali regulisan autobuski saobraćaj. Reč je o sedam aktivnih linija i preko 150 kilometara na području lajkovačke opštine. U okviru ove koncesije, svi penzioneri i svi stariji od 65 godina imaće besplatan autobuski prevoz.

Posebno zadovoljstvo izražavam zbog raspodele novca i realizacije Konkursa za verske objekte, čemu je prethodio usmeni dogovor sa crkvenim starešinama da za sredstva konkurišu po prioritetima. Tako su ovoga puta sredstva dobili, a oni su i konkurisali, crkva u Stepanju, crkca u Markovoj Crkvi i manastir u Bogovađi. Manastir u Bogovađi je dobio 2,5 miliona dinara i to će biti dovoljno da se uradi sve što je neophodno, posebno za uređenje fasade na konaku i samom manastiru.

Posebno je važan, obiman i prilično sveobuhvatan Program uređenja građevinskog zemljišta, o kome je danas bilo dosta reči, a koji će svoju konačnu verifikaciju dobiti od strane odbornika na predstojećem zasedanju Skupštine.

Privodi se kraju i realizacija Konkursa za informisanje, kojim će biti obuhvaćeni svi mediji, i štampani i elektronski, i ja se nadam da će u narednom periodu i taj konkurs biti definisan.”

Related posts