ODRŽANA 49. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, 49. po redu u ovom sazivu, sa obimnim dnevni redom od 22 tačke, od kojih se većina odnosila na izveštaje o radu ustanova za proteklu godinu, kao i plan rada Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ , ujedno pripremna za predstojeće skupštinsko zasedanje, održana je danas. Prva ovogodišnja sednica SO Lajkovac biće održana u četvrtak 23. marta i takođe će sadržati veliki broj tačaka, zbog proceduralne prirode.

Govoreći na ustaljenoj konferenciji za medije po završetku sednice predsednik opštine Andrija Živković je istakao:

“Današnje tačke se uglavnom odnose na izveštaje ustanova o radu za prethodnu godinu, po ustaljenoj proceduri i dinamici. Ne mogu, a da se ne osvrnem na izveštaj Zajedničkog centra za socijalni rad za 2022.godinu, sa kojim imamo izuzetnu saradnju, tačnije sa njenim direktorom Draganom. Po njegovim rečima ste mogli videti da opština Lajkovac izdvaja veliku sumu novca za jednokratnu pomoć, godišnje skoro 15 miliona dinara. Od toga najveći deo odlazi na jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjima na teritoriji opštine Lajkovac, oko 9,5 miliona dinara, a skoro 4,5 miliona dinara na zahteve za jednokratne pomoći prvenstveno za socijalne slučajeve sa naše teritorije. Mislim da smo jedina opština u Kolubarskom okrugu koja izdvaja toliki novac kao pomoć svojim socijalno ugroženim sugrađanima.

Podatak koji zabrinjava, a ponavlja se iz godine u godinu, jeste velika razlika između broja umrlih i rođenih stanovnika, o čemu govori poslednji popis stanovništva po kojem opština Lajkovac ima oko 1500 stanovnika manje. Trenutno ima 13.800 stanovnika i nalazimo se na nivou proseka Srbije, a to je 10 % manje stanovnika. Pored svih mera za povećanje nataliteta opštine Lajkovac, ali i države, koje su znatno uvećane poslednjih nekoliko godina, poražavajući je podatak da se samo prošle godine rodilo 120 beba, a umrlo 284 lica. Jedino što ohrabruje jeste da broj rođenih beba poslednjih godina ne pada, to je brojka koja se kreće od 120 do 130, ali se broj smrtnih slučajeva iz godine u godinu povećava što govori koliko smo mi kao nacija stari. Prosečna starost stanovnika u Srbiji je oko 50 godina, a to je doprinelo da imamo sve više umrlih lica. Uz određene mere koje utiču na natalitet videćemo kako će se to ubuduće odvijati. “

Predsednik Živković se osvrnuo i na rad sportskih škola za decu:

“Spomenuli ste besplatnu školicu fudbala i plivanja… Ne znam da li je i dalje aktivna školica plivanja na bazenu u Lajkovcu, nemam tu informaciju, jedno vreme je postojala, a sada mislim da nije besplatna. Školica fudbala u okviru FK Železničar jeste besplatna, što je doprinelo da danas Železničar ima preko 100 mališana koji aktivno igraju fudbal. Postoji i škola šaha, nisam pobornik da sve to bude besplatno, ali takve su odluke, a mi smo demokratsko društvo pa smo se tako dogovorili i usvojili. To svakako utiče na budžet opštine jer mora da izdvaja mnogo više novca za te klubove, kako bi pokrila troškove i da deca ne plaćaju članarinu. To jeste dobro, jer po rečima našeg jučerašnjeg gosta, ministra sporta Zorana Gajića, većina školica bez obzira da li je to fudbal, košarka, karate, odbojka ili nešto drugo, ako se naplaćuje od dece nema toliko kvaliteta zato što onda klubovi rade samo da uzmu što više novca, a trenerski rad je zanemaren. Znači, ima dobrih i loših strana, jedino je dobro u svemu tome što ima dosta dece koji se bave nekim vidom sporta u Lajkovcu. Nadam se da ćemo u saradnji sa Sportskim savezom u narednom periodu to rekreativno bavljenje sportom u Lajkovcu podići na jedan viši nivo, kako bi se što više omladine uključilo, jer je bavljenje sportom u ovoj eri moderne tehnologije gotovo neophodno.”

Predsednik Živković je najavio i određene kadrovske promene i nova kadrovska rešenja na predstojećoj sednici lokalnog parlamenta.

Related posts

Leave a Comment