Glas Tamnave i Vizantija Svetom Savi u čast: ISTOK NA ZAPADU – ZAPAD NA ISTOKU

U Galeriji Teatra 78 u Beogradu, na treći dan po Savindanu priređena je međunarodna izložba i program posvećen Svetom Savi srpskom.

Više od 20 likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva izložilo je svoje radove, među njima je jedan stigao čak iz Holandije, autora Joška Šoštarića, poreklom iz Trogira.

Stihove posvećene srpskom svetitelju govorili suTanja Prokopijević, Smiljana Božić i Milan Gajić, koji je posebno poznat po pesmi Junaci sa Paštrika. Aforizme Radoja Blažića čitala je glumica Jelena Trkulja.

Urednik programa, postavke i naziva izložbe Milutin Ranković kaže: “ Nije mi bilo teško da više od Z0 radova sa merdevina postavim na zidobžve galerije koju sam svojevremeno  sa kolegama iz “Đure Salaja” osnivao, jer Sveti Sava i Nemanjići su svoje zadužbnei podizali od Kosova do Barija i Jerusalima i imam utisak da nismo ni svesni koliko im dugujemo. Oni su u svemu išli korak ispred svog vremena, koje su do danas retki uspevali da prate.

Zahvalnice učesnicima manifestacije dodelili su Srpsko akademsko društvo Vizantija iz Beograda i časopis Glas Tamnave iz Uba. Zahvaln ica je dodeljena i ekipi emisije RTS-a Znanje imanje.

Related posts

Leave a Comment