PRIPREME ZA OBELEŽAVANJE SAVINDANA U LAJKOVAČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI

Lajkovački srednjoškolci su u finišu priprema za obeležavanje Savindana, a svoj doprinos vrlo sadržajnom programu daće i ovoga puta Turistička organizacija opštine Lajkovac.

Po tradiciji, u SŠ “17. septembar”, osobenoj po brojnim vannastavnim aktivnostima u koje je uključen veliki broj učenika, od literarne do folklorne sekcije, za školsku slavu priprema se marljivo primeren program, koji će biti upotpunjen izuzetnom Izložbom fotografija sa Hilandara i besedom umetnika Milutina Rankovića.  

Izložba originalnih fotografija iz Hilandara, manjeg i srednjeg fornarta nastalih devedesetih – desetak godina pre požara 2004.- te godine prilikom boravka  kustosa muzeja primenjene umetnosti, novinara i umetničkih fotogra sa kojima je bio i Milutin Ranković, a koje su nastale sa blagoslovom blaženopočivšeg prvog epitropa Hilandara oca Vasilija.

Na fotografijama će se videti čudotvorne ikone, bunar svetog Save, maslina cara Dušana, pirg kralja Milutina i druge relikvije. Besediće umetnik Milutin Ranković, svešteni ikonopisac i drvorezbar, najavljuju iz Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Konferansu, sadržaj i umetničko – duhovni enterijer pripremila je i idejno osmislila profesorka Vesna Mićić i Poetska družina „Retki biseri“.

Prikladnu priredbu pod nazivom “Sveti Sava kroz vekove”, sa brojnim literarnim i muzičkim tačkama, temeljnom konferansom i recitalom pripremili su lajkovački srednjoškolci Anđela Milosavljević, Teodora Petrović, Slobodan Pavlović, Negosava Milošević, Sergej Kragić…

Program obeležavanja školske slave u lajkovačkoj SŠ “17. Septembar”, rezanje slavskog kolača i kulturno umetnički program pod nazivom “Sv. Sava kroz vekove” je u petak 27. januara od 11:15 časova.

Svoj doprinos, kao i ranijih godina, Turistička organizacija će dati i obeležavanju Sv. Save i u hramu Sv. Dimitruja u Lajkovcu, posebno vezano za prisustvo velikog broja dece koja recituju u crkvi.

Foto: Wikipedia

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva.

Sveti Sava je bio jedna od najvažnijih ličnosti iz naše istorije. Smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Bio je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje, a svetovno ime mu je bilo Rastko. Zamonašio se veoma mlad, na Svetoj Gori.

Bavio se prosvetiteljskim radom. Sve škole 27.januar slave kao svoju slavu. Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca.

Posle poluvekovne zabrane, od 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

Related posts

Leave a Comment