TRADICIONALNIM GODIŠNJIM KONCERTOM OBELEŽENO 20 GODINA POSTOJANJA HORA

Vikend za nama bio je u znaku sjajnog tradicionalnog godišnjeg koncerta Mešovitog hora, koji pri lajkovačkom Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ uspešno funkcioniše već dve decenije. Koncert hora pred Novu godinu je već ustaljena praksa, a ovoga puta je godišnji koncert bio i u znaku obeležavanja značajnog jubileja.

Koncert je održan u prepunoj sali Gradske kuće i sve je bilo dostojno jubileja. Na zadovoljstvo verne publike i organizatora, hor se predstavio u najboljem mogućem svetlu.  

Mešoviti hor KC “Hadži Ruvim” Lajkovac , priredio je u Gradskoj kući pravi doživljaj svojim sugrađanima, izborom numera, entuzijazmom u nastupu i korektno osmišljenim programom, ispunili su sva očekivanja svoje već uveliko formirane verne publike.

U ime organizatora koncerta, prisutnima se prigodnom besedom obratio Milutin Ranković, direktor Kulturnog  centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac, koji je na mesttu direktova ove ustanove bio i u momentu osnivanja hora. Izrazio je veliko zadovoljstvo činjenicom da se hor održao i da uspešno finkcioniše.

U ulozi voditelja visoko profesionalna bila je glumica Ivana Nedeljković, koja je sa svakim svojim obraćanjem izdvojila i bitne momente iz bogatog istorijata hora, podsetivši prisutne na sve koji su tokom dve decenije vodili hor, na brojne nastupe i sve ono što je obeležilo njegovo postojanje.

Lajkovački hora već punih 14 godina funkcioniše pod sigurnom dirigentskom palicom mr Uroša Stepanovića, a gosti koncerta ovom prilikom bili su njegovih izuzetno nadarenih četvoro dece, koji su bili zaduženi za muzičku pratnju hora, svako od njih na različitom instrumentu.  

Hor koji postoji 20 godina okuplja zaljubljenike u horsko pevanje iz Lajkovca. Pod dirigentskim i aranžerskim rukovođenjem mr Uroša Stepanovića, a i prethodnih godina,  nastupao je na svečanim akademijama, književnim večerima, manifestacijama i drugim kulturnim i duhovnim događajima. Repertoar hora je raznovrstan: od duhovnih i tradicionalnih pesama do obrada filmske i pop muzike…  Hor je Kulturni centar i Lajkovac uspešno predstavljao na brojnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, a javni nastupi hora ostali su zabeleženi kao veoma uspešni i pobudili su veliku pažnju publike. Tokom cele godine hor prima zaintresovane nove članove. Struktura članova menjala se tokom dve decenije, najuporniji su tu sve vreme, a hor je opstao zahvaljujući upravo njihovom entuzijazmu.

Za dve decenije postojanja, postao je nezaobilazan prilikom svake bitne manifestacije, kako je to običavao da kaže književnik Radovan Beli Marković, dajući muzičku pozlatu svakom događaju.

Postojanje hora daje posebnu dušu varoši i bilo bi lepo da se horu priključe mlađi članovi, omasove ga i očuvaju.

Related posts

Leave a Comment