U MARKOVOJ CRKVI PREDSTAVLJENA KNJIGA O VOJVODI TANKOSIĆU

U sklopu inicijative za podizanje spomen obeležja Voji Tankosiću, sinoć u Kumovoj vodenici u Markovoj Crkvi kod domaćina Milana Pavlovića održana je promocija knjige O vojvodi Tankosiću, autora Gradimira Nikolića unuka vojvodine sestre.

Moderator programa bio je Zoran Antonijević, hroničar Kolubarskog kraja, koji se bavio prikupljanjem podataka o životu Voje Tankosića.

“Čast nam je da je sa nama bila Nataša Gligorić, praunuka Pere Tunguza, nevesinjskog harambaše koji je započeo ustanak u Hercegovini – Nevesinjska puška, u čijoj četi je bio Petar Mrkonjić, potonji Kralj Petar I Karađorđević.

Predsednik Ravnogorskog pokreta Ljuba Nenadović pozdravio je skup, čovek koji nas veže i usmerava na ravnogorskom putu, putu očuvanja tradicije i srpskog nacionalnog jedinstva.

Prikazani su originalni predmeti i dokumenta Voje Tankosića. među kojima je i četnička “budža”- štap, iz 1909. godine, na kojem su urezbarena imena instruktora četničkih škola pod komandom Tankosića.

Tigar velikog rata i 7. tačka austrougarskog ultimatuma Kraljevini Srbiji dovoljni su pokazatelj šta je predstavljao Voja Tankosić.

Danas to je žila kojom napajamo to zdravo tkivo srpskog naroda.

Tu smo da damo svoj doprinos i da se odužimo spomen obeležjem, takođe i da prenesemo živi reč njegovog lika i dela jer takvi kao on nikada ne umiru.

Od početka inicijative i pridruživanja organizacija, niza akcija prikupili smo 68000 dinara na posebno otvorenom računu 200-3471150101880-12.

Kakve su nam želje da spomen obeležje izgleda, to je svakako malo, ali nastavljamo dalje i zahvalio se svima koji su došli i podržali našu akciji”, istakao je Nenad Milošević predsednik Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment