KNJIŽEVNO VEČE SONJE MILOVANOVIĆ

U organizaciji Gradske biblioteke, u okviru programa manifestacije “Dani Lajkovca 2023” lajkovačkoj publici predstaviće se zavičajni pisac Sonja Milovanović.

Prozno stvaralaštvo profesorke Sonje Milovanović biće predstavljeno na književnoj večeri u četvrtak 20. jula od 19 časova u Gradskoj kući.

Gost književne večeri biće mlada pesnikinja Marija Jeremić.

Autorkine pesme kazivaće recitatori Lenka Jovanović, Kristina Đokić i Anastastija Stojanović.

U pratećem delu programa nastupiće srednjoškolac Nikola Vasović, virtouz na harmonici, koji će pružiti muzičku podršku književnoj večeri.

Sonja Milovanović, pesnikinja i nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ „Mile Dubljević” u Lajkovcu kreativnošću i izuzetnim radom sa decom u nastavi, a posebno na polju različitih umetnosti kroz dramsku, recitatorsku i literarnu sekciju, edukovala je generacije ljubitelja i poštovalaca umetnosti.

 Piše pesme za decu i odrasle. Član Udruženja književnika Srbije. Objavila zbirke pesama: Snovi su mi izatkali stih (2017. godine) Bekstvo (2019. godine), zbirku za decu Mi najmlađi istinu znamo (2019. godine) i Beskraj (2022.godine). Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim pesničkim konkursima, ali kaže da je ponosna na osvojene nagrade na 25. Međunarodnom festivalu pesnika za decu „Bulka”, pesma „Mi najmlađi istinu znamo” ušla je u 10 najboljih pesama. Na 26. po redu Međunarodnom festivalu pesnika za decu „Bulka”, namenjenom pre svega najmlađoj populaciji, koji ima za cilj da deluje vaspitno i koji doprinosi očuvanju tradicije pesništva za decu, osvojila drugo mesto sa pesmom „Duga”. Pesma „Duga” je osvojila i „Fejsbuk nagradu publike” Festivala „Bulka”.

                                  

Kao korukovodilac Literarne sekcije „Razigrano pero” sa koleginicom Lidijom Marić Jovanović, Sonja Milovanović ostvarila je impresivne rezultate kao mentor mladim pesnicima na svim značajnijim literarnim festivalima u Srbiji i regionu. Kroz različite umetničke projekte i radionice motivisala je veliki broj učenika da neguju i razvijaju svoj literarni talenat i učestvuju na takmičenjima i konkursima, što je u samo četiri poslednje godine donelo više od 200 nagrada i priznanja za članove literarne sekcije. Kruna izuzetnog rada sa učenicima na razvijanju njihovog talenta jesu tri prve nagrade za najbolju literarnu sekciju 2020, 2021. i 2022. godine na Republičkom takmičenju literarnih sekcija koje organizuju Ministarstvo prosvete, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i zadužbina Desanke Maksimović.

Sonja Milovanović svojim pesmama za decu i odrasle i ukupnim angažovanjem kao nastavnica srpskoga jezika i književnosti u OŠ „Mile Dubljević” u Lajkovcu i učešćem na književnim smotrama i konkursima potvrđuje da se radi o zrelom književnom stvaraocu koji se bori za čistotu duše i jezika na kome stvara i vlada u prostoru koji je omeđen njenim stvaralačkim perom. Član je Udruženja književnika Srbije i član Međunarodnog udruženja književnih i likovnih stvaralaca “Stihom govorim”.

Do sada je objavila četiri zbirke pesama čiji su recenzenti o njima dali veoma pozitivan sud, a to su dobro poznata imena: Milijan Despotović, srpski publicista, književnik i pesnik, pesnik Tode Nikoletić, književnik Slobodan Zoran Obradović, član Udruženja književnika Crne Gore i redovni član Matice srpske, Peko Laličić, srpski je pesnik, prozaista, satiričar, recenzent i kritičar brojnih knjiga. pesnikinja Ivković mr Milana, sa Univerziteta u Ženevi, i MsrLidija Marić Jovanović, profesor srpskoga jezika i književnosti.

NJen književni rad postaje sve uočljiviji i priznatiji tako da je konkursu  Književnog udruženja „Paun Petronijević”, Rujno, 2018. g. osvojila prvu nagradu za najlepšu ljubavnu pesmu; drugu nagradu  na 26. Međunarodnom festivalu pesnika za decu „Bulka”,2019.godine; treću nagradu na literarnom konkursu Izdavačke kuće „Svairos” iz Beograda „Pesmodari mira”, 2017.godine; treću nagradu na pesničkom konkursu Književnog kluba „Miodrag Petrović” Batočina, 2017. godine; pohvalu Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju na 10. Međunarodnom književnom konkursu „Vasilije Vaso Goločevac”, Beograd, 2018. godine i Fejsbuk nagradu publike na 26. Međunarodnom festivalu pesnika za decu „Bulkaˮ, 2019.godine.

Sonjina nova knjiga “Neispričane priče”, istinite priče sa tematikom o Jasenovcu će uskoro biti objavljena.

U brojnim zbornicima su se našle Sonjine pesme.

Iz recenzije za dečju knjigu Sonje Obradović Milovavić Kad ljubav oboji misli – Tode Nikoletić:

“Pisati za decu je povratak u detinjstvo i putovanje u svet iskrenosti i beskrajne znatiželje. Pisati za decu je privilegija i veoma ozbiljan posao. Osnova tog pisanja  je poznavanje tog velikog sveta koji će jednog dana pokretati ovu planetu svojom ljubavlju. Zato je važno usmeravati ih ka dobroti, plemenitosti, razumevanju. A to se uči čitanjem, poštovanjem i zdravim odrastanjem. Sakako, deca koja pročitaju pesmaricu Sonje Obradović Milovanović, biće mudrija, vedrija i zaljubljenija. Iz svake pesme iskri vedrina, dobrota, humanost i igra. Jezik je razumljiv a  stih sveden u narativ, tako da pesme liče na pametne priče. Pesnikinja nije opterećena metrikom i uobičajenom ritmu koju večina iskusnih pesnika koristi u pisanju. NJu ne zanima rima radi rime, već pouka koja ima pedagoški efekat. Otuda nam se obraća iz percepcije deteta i izražava bunt odraslom svetu želeći da ih zaštiti i iskaže sve ono što sama deca nisu kadra. Osim pametnih pesama  u knjizi je veoma naglašena ljubavna poezija i to večito „čikanje“ dečaka i devojčica. Liričnost i milozvučnost su refleksija zaljubljivanja  koja  je prepuna nežnosti. Samo da je u knjizi pesma „Tako je to kad ljubav oboji misli“ knjigu bi vredelo štampati. Iz pesme šljašti sunce i stvara antićevske kontraste. Još puno pesama u knjizi  ima skrivenu lepotu koja čeka da je otkrijete. Treba samo da budete dete i to ćete uspeti čitajući ovu stihozbirku.

Sonja se svojom najnovijom knjigom pesama za decu vratila detinjstvu i početku svih početaka. A od detinjstva sve počinje.

Čekamo vas da rastete sa nama.”

O stvaralaštvu Sonje Milovanović govorila su brojna zvučna imena srpskog književnog sveta, a književno veče u Lajkovcu je lepa prilika da se kao zreo stvaralac predstavi svojim sugrađanima.

Related posts

Leave a Comment