OBELEŽEN JUBILEJ – 180 GODINA OD OSNIVANJA ŠKOLE U JABUČJU

Na način dostojan jubileju OŠ „Dimitrije Tucovič“ u Jabučju, najstarija u valjevskom kraju i jedna od najstarijih u Srbiji,  obeležila je danas 180 godina od svog osnivanja.

Svečanosti povodom jubileja upriličenoj u holu škole prisustvovala je načelnica područne Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić, predsedstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Andrijom Živkovićem, direktori obrazovnih ustanova, predstavnici Saveta roditelja, penzionisani radnici škole i brojni gosti.

Prisutne je na najpre u ulozi domaćina prigodnim obraćanjem pozdravio direktor škole Goran Milinčić, nakon čega je uručio Zahvalnice za saradnju i doprinos razvoju obrazovanja u Jabučju. Direktor Milinčić je uručio Zahvalnice načelnici područne Školske uprave, predsedniku opštine, direktorima osnovne i srednje škole, vrtića, crkvi u Jabučju, zaslužnim roditeljima, a i portalu lajkovacnadlanu.rs.

O samoj školi koja nosi naziv istaknutog borca za radnička prava Dimitrija Tucovića, koji je 20. novembra 1914. godine poginuo u Kolubarskoj bici u 33-oj godini života, su na današnjoj svečanosti najviše i najbolje rekli bivši i sadašnji učenici škole.

Voditelj programa bila je nastavnica škole u Jabučju Bojana Simić Tufegdžič, koja je nedavno doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Evidentno je da su u priredbu povodom jubileja i učenici i nastavnici uložili puno truda, kreativnosti i ljubavi. Zablistali su u punom sjaju podjednako učenici koji su recitovali, glumili, izvodili muzičke tačke i narodne igre.  

Svoj doprinos priredbi dali su i učenici IO u Donjem kraju Jabučja, kao i učitelji i nastavnici.

Puna pažnja poklonjena je i scenografiji, a program je bio koncipiran tako da dočara istoriju škole kroz vreme, akcenat je stavljen na ime Dimitrija Tucovića, Prvi svetski rat i rodoljublje.

Sve je ovenčano na kraju sadašnjim sjajnim rezultatima učenika škole, koji nižu uspehe na takmičenjima iz svoh oblasti.

Istorijat škole je iscrpno predstavila bivša učenica, potom i nastavnica škole u Jabučju Danijela Negić.

Samo reči hvale za rad škole u Jabučju uputila je sa govornice u svom obraćanju prisutnima načenica Školske uprave dr Zorica Jocić, naglasivši da joj danas uručena zahvalnica posebno znači, jer je svoj radni vek otpočela upravo u opštini Lajkovac.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je takođe pohvalio rad škole u Jabučju i uspehe njenih učenika. Rekao je da je danas odistinski posebno uživao u ambijentu škole i sjajnoj priredbi, napominjući da pri svakom dolasku u školu u Jabučju primeti nešto novo urađeno.

Zadivljujuća je atmosfera i elan prisutan u školi u Jabučju, koja trenutno ima 230 učenika raspoređenih u 17 odeljenja (14 u matičnoj školi, dva odeljenja u Donjem Jabučju i jedno u Skobalju) i 44 zaposlenih.

Nakon svečane priredbe gosti su se zadržali u orijatnom druženju, a svečanost povodom jubileja nastavlja se i sutra u školi u Jabučju večeri posvećenoj pesniku Aleksi Šantiću i gostovanjem Mešovitog hora koji već dve decenije uspešno funkcioniše pri lajkovačkom Kulturnom centru.

Osnovana daleke 1842. godine, škola u Jabučju danas svojom prosvetnom delatnošću pokriva prostor sela Jabučja, Skobalja, Malog Borka i dela Paljuva.

Ostvareno je mahom sve ono čemu se težilo.

Danas je to savremena škola, koja istovremeno čuva svoj identitet i tradiciju. Po dobrom je prepoznatljiva, učenici po dobru pamte dane provedene u njoj, a zaposleni vedri i sa radošću u nju ulaze.

U školi u Jbučju se svi trude da razvijaju odnose poverenja, uvažavanja i nenasilne komunikacije, da se poštovanje drugih vidi na svakom koraku, zajedno grade atmosferu u kojoj se svi dobro osećaju i pomažu  jedni drugima, a osećaj empatije se među učenicima neguje i razvija od najranijeg uzrasta.

Zahvaljujući prvenstveno podršci lokalne samouprave i njenom odnosu prema obrazovanju, škola u Jabučju je nova, moderno opremljena, funkcionalna, u potpunosti prilagođena potrebama savremenog doba.

Related posts

Leave a Comment