RADIONICA ŽUKO SA LAJKOVAČKIM SREDNJOŠKOLCIMA NA TEMU UTICAJA STEREOTIPA NA ŽIVOT ŽENA I MUŠKARACA

To da osobe koje su se odrekle imovine ne mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć malobrojni znaju.  Praksa je pokazala, da žene, jer su upravo one te koje se najčešće u procesu raspodele nasledstva odriču imovine, saznaju za to tek kada se Centru za socijalni rad obrate za socijalnu pomoć i u vrlo neprijatnim okolnostima dolaze do saznanja da ne mogu da je dobiju.

U lajkovačkoj SŠ “17. septembar održana je radionica na temu Uticaj stereotipa na život žena i muškaraca, kroz koju je obrađena i tema nepravedne raspodele nasledstva.

Radionica je realizovana u saradnji  Ženskog udruženja kolubarskog okruga (ŽUKO) i lajkovačke srednje škole. Dve predavačice, koje imaju veliko iskustvo u omladinskom radu, radile su sa dve grupe učenica i učenika i svojski su se potrudile da radionica dobije inzeraktivni karakter da tema bude što iscrpnije pokrivena.

Predsednica ŽUKO Jelena Ružić je po završetku radionice za portal lajkovacnadlanu.rs rekla:

“Juče smo sa lajkovačkim srednjoškolcima imali interaktivnu radionicu sa učenicima četvrte godine. Oni su učili o negativnom uticaju stereotipa na položaj žena i muškaraca u društvu i nepravednoj raspodeli nasledstva koja iz toga proizilazi.

Mladi uviđaju društveni obrazac u kome se žene mnogo češće odriču nasledstva u korist muškaraca i razumeju da to nije uvek dobro, jer ne možemo da predvidimo buduće životne okolnosti, poput nasilja u porodici i potrebe za sigurnošću koju imovina obezbeđuje.

Naišli smo na značajnu zainteresovanost mladih za ove teme, koji su zaista ozbiljno učestvovali u sagledavanju svih aspekata ovih važnih pitanja. Takođe, zahvaljujemo se školi i direktorki Kosani Grčić na saradnji, a prvenstveno lajkovačkim srednjoškolcima na altivnom učešću u ovoj radionici, tokom koje su stekli brojna saznanja, koja mogu biti od koristi njima lično i nekom u njihovom okruženju. ”

Related posts

Leave a Comment