SAOPŠTENJE OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Zbog ekstremno visokih temperatura koje nas očekuju u narednim danima, Opštinski štab za vanredne situacije preduzeo je na području  opštine Lajkovac sve neophodne preventivne i operativne mere zaštite od visokih temperatura i suša za vreme letnjeg perioda.

U sklopu preduzetih mera, cisterne sa vodom za piće, namenjene svim građanima za osvežavanje i rashlađivanje, biće u najtoplijem delu dana postavljene na javnim površinama najprometnijih lokacija.

U narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na sve građane opštine Lajkovac da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete. 

Podsećamo naše građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara su za nepoštovanje ovih odredbi  zakona zaprećene visoke novčane kazne za pravna i fizička lica.

U narednom periodu, zajedno sa svim relevantnim institucijama, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviće se aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena, radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Štab će permanentno i organizovano, u koordinaciji sa svim neophodnim subjektima pratiti situaciju na terenu i reagovati na sve probleme i potrebe stanovništva uzrokovane ekstremno visokim temperaturama, a posebnu pažnju će obratiti na funkcionisanje ustanova od vitalnog značaja, kako bi se obezbedilo njihovo normalno funkcionisanje.  

                                                                OPŠTINSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE LAJKOVAC

Related posts

Leave a Comment