IZLOŽBA LAJKOVAČKE DEČJE ŠKOLE STRIPA U BEOGRADU

Retrospektivna izložba u ovoj školskoj godini najuspelijih i nagrađivanih radova Dečije škole stripa Lajkovac biće otvorena u četvrtak 9. juna u podne, u Galeriji SKC Novi Beograd. Autor izložbe je profesor Miloje Mitrović, akademski slikar, nastavnik likovne kulture u lajkovačkoj OŠ “Mile Dubljević”.

Škola stripa za decu osnovnoškolskog uzrasta u Lajkovcu nastala je iz redovne nastavne produkcije predmeta likovne kulture i časova dodatne likovne sekcije profesora Miloja Mitrovića. Izložba donosi retrospektivu radova polaznika škole iz Lajkovca u školskoj 2021/2022. godini, kao i nagrađivane radove autora.

„Kad se u lajkovačkim školskim klupama pognu glave nad belim, crtaćim papirom, kad se u prste uklešte olovke, flomasteri i četkice, kad se mašta zatvori u dva oka i širom se otvore vrata nekog najlepšeg sveta u kvadratićima i oblačićima – onda strip ne umire… budući majstori pejsaža, pokreta, perspektive, gro planova (…) od stripa, malo-pomalo, prave bajke i priče iz srca. Iz uspomena. Iz detinjstva sa kojim se teško, ali i rado rastaju. I svi imaju nešto svoje. Po nečemu se prepoznaju, po nečemu su dostojni divljenja i pažnje, po nečemu, znači po stripu, zavoleće ih i oni najbliži i oni koji u njih veruju. Ova izložba nije samo za jedan pogled, jedan osvrt. Pred njom treba potrošiti minute i minute. Da se vide i prepoznaju deca koja svoje strip-table kite slapovima akvarela i tempera, sa najlepšim mislima, najsjajnijim pogledima i najdubljim željama da budu sve bolji i bolji, da im se svet okreće u najtoplijim zamislima i žestokim ostvarenjima…Treba pogledati ovaj lajkovački strip-buket iz bašte njihovog profesora Miloja Mitrovića i biti ubeđen da je strip u dobrim rukama…“ – Brana Nikolić, izvod iz teksta

Retrospektivna izložba radova Dečije škole stripa Lajkovac u Galeriji SKC Novi Beograd biće dostupna javnosti od 9. juna do 4. jula.

Učenici iz Lajkovca postali su poznati širom Srbije i regiona osvajajući nagrade na brojnim smotrama stripa, karikature i likovnih radova, zahvaljujući upravo predanom radu profesora likovne kulture Miloja Mitrovića sa njima.

Related posts

Leave a Comment