ASFALTIRANJE IZVIĐIČKE ULICE

U toku je postavljanje prvog sloja asfalta u Izviđačkoj ulici, koja vodi od glavne lajkovačke ulice do bazena. Ovo je završna faza rekonstrukcije značajne saobraćajnice dužine preko 600 metara, koja će dobiti reprezentativan izgled.

Radove je danas obišao predsednik Andrija Živković, sa zamenikom Obradom Milutinovićem i rukovodiocem Odeljenja za stambeno-komunalne i građevinske poslove Opštinske uprave Lajkovac Predragom Mirkovićem.

– Ova ulica dobija na značaju prvenstveno zbog objekta zatvorenog bazena,  kao i zbog dela koji je poznat kao Vojni krug, kojem smo na Komisiji za planove i upravu promenili namenu pa će ubuduće služiti za komunalno-stambene delatnosti. Ovaj deo Lajkovca dobija reprezentativnu ulicu po svim standardima i sa obostranim trotoarima.

Ako vremenske prilike dozvole asfaltiranje će biti gotovo ove nedelje, nakon čega sledi popločavanje trotoara behaton pločama.

Očekujem da polovinom jula ulica bude kompletno završena. U planu je da obostrane trotoare takođe uradimo u ulici koja se od stadiona Železničara uključuje na Izviđačku, tako da će ovaj deo Lajkovca dobiti potpuno novi izgled. Predsednik Živković je najavio da konačno kreće parterno uređenje konaka, koji će ubuduće predstavljati idealno mesto za kulturne događaje:

– Parterno uređenje Konaka Brene Mihailović treba da krene narednih dana, a skorašnjim rebalansom izdvojićemo smo novac za parterno uređenje svih konaka.

Kako bismo kompletirali ovu zonu preostaje nam izgradnja veštačkog fudbalskog terena između zatvorenog bazena i stadiona FK „Železničar“. Nadam se da ćemo konake i parter završiti tokom ove godine, čime sva krupna dešavanja iz Kulturnog centra, poput izložbi, književnih večeri, kamernih koncerata… mogu da se premeste u konake. U sklopu parternog uređenja predviđen je manji amfiteatar koji će služiti kao letnja pozornica, pa će tu moći tu da se organizuju kulturni događaji, na zadovoljstvo mnogih građana.

Vrednost temeljne rekonstrukcije Izviđačke ulice iznosi oko 50 miliona dinara. Najvećim delom je finansira RB Kolubara, sa 40 miliona dinara, dok je 10 miliona obezbedila opština Lajkovac iz budžeta u čitavoj dužini od 700 metara. Ulica je znantno proširena: kolovoz je širine 6 metara, a sa obe strane su trotoari od po 2,5 metra koji će biti popločani behatonom. Urađena je nova kišna kanalizacija u čitavoj ulici, kao i deo fekalne kanalizacije oko objekta bazena.

Živković se osvrnuo i na prvu sezonu rada zatvorenog bazena, do kojeg će ubuduće voditi reprezentativna ulica.

– Zadovoljni smo posetom mada moram naglasiti da je dosta posetilaca bilo iz susednih opština, a naša želja je da više Lajkovčana posećuje zatvoreni bazen. Raduje nas što ima nekoliko školica plivanja, preko sto mališana ih i dalje pohađa, a svrha bazena jeste da bude u službi najmlađih. Vrata su otvorena svim osnovnim školama i vrtiću, što zavisi od volje vaspitača i profesora da dovode decu. Drago nam je da u škole plivanja dolaze deca iz Uba i Lazarevca. Imamo i izuzetno dobru saradnju sa vaterpolo klubom Valis iz Valjeva, koji je neke zvanične utakmice odigrao na našem bazenu, a bila je i reprezentacija Kazahstana na pripremama nedelju dana. U rebalans ćemo uvrstiti izgradnju saune, a planirano je da se na spratu otvori restoran ili kafić, što će upotpuniti sadržaje objekta i povećati broj posetilaca. Naravno da to iziskuje dodatne materijalne troškove za opštinu Lajkovac, ali sve što radimo to je za naše najmlađe, rezultati to govore, jer veliki broj mališana je već naučio plivanje baš na zatvorenom bazenu u Lajkovcu.

Bazen neće raditi od 1.juna do 1.septembra, zbog smanjenja troškova i zbog činjenice da ljudi u ovom periodu uglavnom idu na otvorene bazene.

Related posts

Leave a Comment