REPUBLIČKA AKCIJA ZA MLADE „KLINCI ĆIRINCI“ U BOGOVAĐI 11. JUNA

Planinarsko-smučarsko društvo „Ćira“ iz Lajkovca, prema kalendaru akcija PSS, u subotu 11. juna organizuje u Bogovađi Republičku planinarsku akciju za mlade pod nazivom „KLINCI ĆIRINCI“.

“Ova akcija je rekreativno-obrazovno- humanitarnog karaktera. Imamo za cilj da što više dece dođe u Bogovađu, prošeta ovim delom Zapadne Srbije, da nauče nešto o Lajkovcu, manastiru Sv.Georgija u Bogovađi, Aninama ( arheološko nalazište ), da pod sloganom „Zajedno za srećnije detinjstvo“ sakupimo što više čepova za decu sa posebnim potrebama i da svi ponesu lepe utiske i jednoga dana ponovo se vrate u naše krajeve”, pojašnjavaju organizatori.

Organizator akcije je Planinarsko smučarsko društvo „Ćira“ pod pokroviteljstvom Komisija za rad sa mladima Planinarskog saveza Srbije uz pomoć Turističke organizacije opštine Lajkovac, Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac, Gradske biblioteke i opštine Lajkovac.

PROGRAM AKTIVNOSTI:

• 09:00 – 09:45 okupljanje i prijava učesnika u osnovnoj školi u Bogovađi

• 09:45 pozdravni govor i otvaranje akcije

• 10:00 polazak na pešačenje

• 14:00 dolazak u školu

• 17:00 dodela zahvalnica klubovima

• 18:00 zatvaranje akcije

PLANINARENJE: Pešačenje markiranom stazom po Bogovađi. Staza je dužine do 10 km i spada u lake staze.

OBRAZOVNI DEO PROGRAMA: Uz pomoć Turističke organizacije Lajkovac i KC „Hadži Ruvim“ učesnicima će biti prezentovana istorija manastira Sv.Geogrija i značaj kroz istoriju. Na teritoriji opštine Lajkovac nalazi se i veoma značajan arheološki lokalitet Anine. Takođe kratak osvrt na lik i delo nedavno preminulog poznatog pisca iz našega kraja Radovana Belog Marković koji je voleo planinu i planinarenje ( neka njegova najveća dela nastala su na planinama u Srbiji, najčešće na Povlenu) predstviće predstavnik Gradske biblioteke Lajkovac i dugogodišnji planinar Daren Milivojević.

HUMANITARNI DEO PROGRAMA: „Zajedno za srećnije detinjstvo “ prikupljanje čepova ( plastični čepovi od raznih boca ) za decu sa posebnim potrebama. Organizatori apeluju na učesnike da ponesu po bar jedan čep, koji će se predavati na vidno obeleženom mestu, a svi tokom akcije prikupljeni čepovi biće predati organizaciji „Čep za hendikep“.

REKREATIVNI DEO PROGRAMA: nadvlačenje konopca, skakanje u vreći, igre spretnosti i druženje uz igre plesa

Licencirani vodiči Planinarskog saveza Srbije će sve vreme na stazi pratiti učesnike, o kojima će brinuti i pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije, kao i sanitet Doma Zdravlja Lajkovac.

PRIJAVA UČESNIKA :

psdcira@gmail.com , telefonski 063/ 253-054

Prijavljivanje učesnika je obavezno u pisanoj formi na obrascu 01 KPP PSS.

Akcija je planinarskog, a ne takmičarskog karaktera.

Related posts

Leave a Comment