ZAVRŠENI RADOVI NA OBNOVI HRAMA U LATKOVIĆU

Nakon deset godina od početka radova oko obnove Hrama, kapele, kao i izgradnje prodavnice i palionice sveća i obnove crkveno-parohijskog doma, završeni su radovi na obnovi Hrama u Latkoviću.

Hram Svetog Georgija u Latkoviću, koji se nalazi na svega stotinka metara od Vračevića i oboda lajkovačke opštine prema opštini Ljig, sabira vernike iz Vračevića, Donjeg Lajkovca i naravno Latkovića.

Velikim zalaganjem protojereja-stavrofora Nenada Vučićevića, Crkvenog odbora i vernog naroda, uz veliku pomoć Opštine Lajkovac na čelu sa predsednikom Andrijom Živkovićem, Hram u Latkoviću dobio je potpuno nov i lepši sjaj.

Crkva u Latkoviću izgrađena je četrdesete godine prošlog veka, obnovljena je zahvaljujući lokalnom stanoviništvu, a potom održavana i uređivana brigom lokalnih samouprava, u najvećoj meri opštine Lajkovac. Parohijski dom je sagrađen osamdesetih godina, tako da je vreme učinilo svoje, te je njegova rekonstrukcija bila neophodna. Krov na parohijskom domu, koji meštani tri sela koriste za sve obrede, došao je i do faze prokišnjavanja. Opština Lajkovacj je, između ostalog tokom prethodne decenije, nakon sprovedenog Konkursa za rekostrukciju, sanaciju i izgradnju verskih objekata na teritoriji opštine prošle godine opredelila tri miliona dinara za rekomstrukciju krovnog pokrivača parohijskog doma u Latkoviću.

Povodom završetka radova na uređenju Hrama, prošlog vikenda, u XIII nedelju po Duhovima, u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Latkoviću Svetu Liturgiju, po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog g. Isihija, služio je arhijerejski namesnik kolubarski protojerej-stavrofor Saša Timotić, uz sasluženje đakona Marka Todorovića.

Svetoj Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika.

Na Svetoj Liturgiji veliki broj dece i vernika su se tog dana pričestili.

Na kraju Liturgije, po blagoslovu Episkopa Isihija, arhijerejski namesnik kolubarski dodelio je dve arhijerejske gramate: Dragiši Pavloviću iz Latkovića i Rajku Baboviću iz Vračevića, za trud i nesebičnu pomoć Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Latkoviću. Zatim su podeljene i zahvalnice velikim priložnicima.

Potom je usledio nastup KUD-a iz LJiga sa nekoliko pesamama i raznim igrama iz Srbije.

Na kraju je upriličena trpeza ljubavi koju su pripremili parohijani.

FOTO: Informativna služba Srpske Pravoslavne Eparhije valjevske

Related posts

Leave a Comment