PROGRAMU HOBOTNICA PRIKLJUČILA SE JOŠ JEDNA GRUPA LAJKOVČANKI

Članice Ženskog udruženja kolubarskog okruga (ŽUKO), danas su u Gradskoj kući u Lajkovcu održale još jednu info sesiju vezanu za program Hobotnica, kroz koji će ukupno 80 žena iz ruralnog područja dve opštine biti korisnice usluga u trajanju od osam meseci. Planirano je da programom bude obuhvaćeno po 40 žena sa područja Mionice i Lajkovca. Prilikom današnje info sesije uključile su još jednu grupu žena sa područja opštine Lajkovac, koje će biti korisnice usluga.

Program Hobotnica kroz osam usluga smanjuje radno opterećenje žena neplaćenim poslovima i poslovima brige o drugima. Neke od tih usluga su digitalno opismenjavanje, pregledi lekara opšte prakse, pravna pomoć, jednodnevno putovanje, druženja za korisnice usluga, kao i dodatni časovi engleskog jezika za decu školskog uzrasta. Pored smanjenja radne opterećenosti neplaćenim poslovima, cilj ovog programa je da opštinama u kojima se sprovodi pruži bolji uvid u mogućnost  uvođenja rodne komponente u postojeće i nove socijalne usluge.

“Jako se radujemo što zainteresovanost za program Hobotnica raste. Dosadašnje korisnice usluga su izuzetno zadovoljne i često prenesu svojim komšinicama i rođakama utiske o programu i pitaju mogu li i one da se uključe. Takve reakcije pokazuju da ovih osam usluga  i ostvaruju svoj cilj, a to je da se smanji radna opterećenost sa kojom se žene suočavaju”, Kaže Katarina Ranković, ispred Ženskog udruženja kolubarskog okruga.

Veliki doprinos programu dala je i opština Lajkovac, sa kojom je ŽUKO potpisao memorandum o saradnji na ovom programu.

Aktivnosti programa Hobotnica odvijaju se kao deo projekta nemačko-srpske saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Related posts

Leave a Comment