ZAVRŠNI RADOVI NA IZGRADNJI IZVIĐAČKE ULICE

Radove na igradnji Izviđačkeke ulice u Lajkovcu, na potezu od Zelene pijace do bazena, koji su u završnoj fazi, obišao je danas sa saradnicima predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i tom prilikom najavio i brojne druge infrastrukturne radove i kapitalne projekte:

 “U završnoj fazi smo izgradnje potpuno nove Izviđačke ulice, koja je bila u prethodnom periodu širine 3-4 metra, a sada smo ovim projektom kompletnu Izviđačku ulicu dužine oko 700 m potpuno proširili gde je kolovoz širine 6m sa obostranim trotoarima koji će biti popločani behatonom, urađena je nova kišna kanalizacija u čitavoj ulici, kao i deo fekalne kanalizacije oko samog objekta bazena.

U narednih mesec dana, ako vreme posluži, očekujem završne radove tj. asfaltiranje kolovoza i postavljanje behatona na trotoare. U toku su završni radovi, postavljaju se ivičnjaci, izmeštaju elektro stubovi za javnu rasvetu koja će se nalaziti na ovom području. Vrednost radova Izviđačke ulice je oko 50 miliona dinara, što najvećim delom finansira EPS, odnosno RB Kolubara iznos od 40 miliona dinara, a ostatak od 10 miliona je obezbedila opština Lajkovac.

Izgradnja ove ulice daje potpuno novi izgled ovom delu Lajkovca koji je poznat kao Vojni krug, a upravo smo zbog toga pre nekoliko meseci promenili namenu ovog dela Vojnog kruga, od Konaka pa do Zelene pijace, koji je nekada imao svrhu Agrobiznis centra. Mi smo na Komisiji za planove to promenili i čitav potez u narednom periodu moći će da se koristi za komunalno – poslovne delatnosti. Izgradnjom ove saobraćajnice sam objekat bazena delovaće modernije i pristupačnije, a čitav taj deo koji se nalazi u višem delu Lajkovca zaokružuje svoju celinu, gde se nalaze sve Sportske, kulturne i obrazovne institucije naše opštine.

U planu nam je izgradnja veštačkog terena, koji će se nalaziti između stadiona Železničara i objekta zatvorenog bazena, čime ćemo zaokružiti ovu celinu.

U narednih 10-ak dana očekujemo početak radova na završetku Konaka, koji se nalazi u ovom delu, a rebalansom budžeta u junu mesecu dodaćemo i novac koji nedostaje za izgradnju parternog uređenja oko samog konaka. Takođe ćemo dosta toga uraditi u delu Vojnog kruga i da polako ovu celinu zaokružimo.

Osvrnuo bih se i na budući rebalans koji dolazi uskoro. Imamo dosta planova, najveći problem nam stvaraju cene na tržištu koje se svakodnevno menjaju, moramo pratiti taj rast cena, pa iako nije do nas,  moramo imati realnu sliku svih tih projekata i njihovih cena, ali ne možemo uticati na to da li će cena nekog građevinskog materijala za dva-tri meseca poskupeti. Projekat parkinga koji smo uradili krajem prošle godine, vrednost tih radova je bila 35 miliona dinara, je dobar primer. Po današnjim cenama,  vrednost tog projekta je 47 miliona dinara, što nam dodatno opterećuje isti, pa moramo gledati da ono što je krupnije i bitnije za opštinu Lajkovac da za to odvojimo novac rebalansom i uradimo ga u narednom periodu. Tu pre svega mislim na završetak konaka, izgradnju trotoara ka školi u selu Lajkovcu, izgradnju parkinga ka silosu i ako bude novca da izgradimo parterno uređenje u centru Jabučja, gde je projekat oko 40 miliona dinara, ali i izgradnju Seoske kuće u Vračeviću – sličnog projekta kao što je i Seoska kuća u Pepeljevcu.

Očekujem da rebalansom usvojimo sve te važne projekte i već u drugoj polovini godine uradimo te veoma bitne stvari za našu opštinu. Planiramo da tokom narednih godina, 2023/2024. godine, opet akcenat stavimo na poboljšanje putne infrastrukture, jer sa ovim krupnim projektima rešavamo veliki deo izgradnje objekata u Lajkovcu, ali i u okolnim mestima gde oni nedostaju, kao što je uređenje Jabučja i Seoska kuća u Vračeviću, s tim što je izgradnja tih kuća potrebna još u nekim selima, što ćemo pokušati i da realizujemo u nekom narednom periodu. Ako budemo uspeli da realizujemo sve gore nabrojane projekte bićemo veoma zadovoljni, ali i građani naše opštine, u to sam siguran. Sve ipak zavisi od cena na tržištu, a nakon završetka svih projekata, najveći deo budžeta narednih godina odvojićemo za putnu infrastrukturu.

Jako važno je napomenuti da smo pre par dana započeli jedan važan objekat za opštinu, pored kanalizacione mreže je i zamene ulične rasvete modernom led tehnologijom, gde će u periodu inplementacije (narednih šest meseci), biti zamenjene svetiljke na teritoriji opštine Lajkovac njih oko 6000, a samim tim će opština dobiti bolje i kvalitetnije osvetljenje, ali ostvariti i veću uštedu u potrošnji električne energije, što će u budućnosti olakšati budžet, stvoriti više novca u kasi nego što imamao danas. Zamenom starih svetiljki novom led tehnologijom ići ćemo u korak sa vremenom i modernizacjom ulične rasvete. Takođe, sada sva nelegalna priključenja na električnu rasvetu, gde služi za osvetljenje privatnih imanja i domaćinstva, biće skinuta sa mreže i tu ćemo napraviti veliku uštedu.

Ovo je godina kada se u opštini Lajkovac pokreću dva važna projekta: izgradnja kanalizacione mreže i zamena ulične rasvete na njenoj čitavoj teritoriji. Očekujemo i pomoć države, pre svega Puteva Srbije, kako bi bilo više uređenja putne infrastructure. Naravno, u saradnji sa njima, a prvenstveno mislim na kompletnu rekonstrukciju postojeće glavne ulice Vojvode Mišića u Lajkovcu, koja vodi do izlaska na Ibarsku magistralu u Ćelijama.”

Related posts

Leave a Comment