PROJEKTOM “ČISTA SRBIJA” JABUČJE DOBIJA KANALIZACIJU

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković obišao je danas sa saradnicima radove druge faze projekta  “Čista Srbija” na izgradnji kanalizacije u Jabučju i tom prilikom naglasio značaj njegove realizacije za lokalnu samoupravu i meštane Jabučja:

“Ovo je možda u skorijoj budućnosti, ali i u poslednjih nekoliko decenija jedan od najvažnijih projekata za opštinu Lajkovac, kako po svom značaju tako i po vrednosti investicije koja iznosi oko 2 milijarde dinara, što je više od dva godišnja budžeta opštine Lajkovac. Bitno je naglasiti da čitave radove finansira Ministarstvo građevine Republike Srbije. Mi smo započeli ovaj projekat Čista Srbija  prošle godine i veoma smo ponosni jer smo ušli u krug prvih 16 gradova i opština kojima su sredstva odobrena i gde je počeo da se realizuje projekat Čiste Srbije, a to podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže u opštinama i gradovima i izgradnju i rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prošle godine smo počeli prvu fazu projekta, završili mesto Rubribreza, gde je urađeno 4km kanalizacione mreže, a pre nekoliko dana su počeli i radovi na drugoj fazi projekta Čista Srbija, kanalizacione mreže koja obuhvata naše najveće naseljeno mesto posle Lajkovca, to je MZ Jabučje, gde će biti izgrađeno oko 26 km primarne kanalizacione mreže, stim što će u centru sela biti izgrađena i sekundarna mreža za vitalne objekte koji se nalaze u samom centru Jabučja, kao i pojedine zaseoke kao što su Negići i kružni put za Tomiće.

Takođe na samoj deonici biće izgrađeno pet crpnih stanica za potrebe kanalizacione mreže. Cela kanalizaciona mreža biće priključena na crpnu stanicu Borverk, koju smo mi izgradili pre par godina sopstvenim sredstvima, a odatle će kasnije ići ka pogonu za prečišćavanje otpadnih voda koja se nalazi na granici Lajkovca i Ćelija, što je ušlo u ovaj projekat i biće potpuno rekonstruisano i stavljeno u funkciju uskoro. Naredna faza, čiji početak očekujemo, jeste izgradnja primarne kanalizacione mreže i izgradnja potpuno novog postrojenja za mesto Bogovađa. Ovaj projekat je važan za celo Jabučje zbog podizanja ekonomske svesti građana i ovim projektom svi meštani će dobiti mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu, jer je XXI vek i to je neophodno za život.

Nešto više od 3000 stanovnika koliko broji naseljeno mesto Jabučje, oko 2000 domaćinstava dobiće kanalizacionu mrežu i mi očekujemo da ovi radovi traju tokom cele godine i završe se početkom naredne 2023. godine. Svi zaseoci Jabučja od Viša, Starog sela, Donjeg kraja, Gornjeg kraja, Gaja, Šerinke, biće pokriveni primarnom kanalizacionom mrežom. Veliko hvala Vladi Republike Srbije, Ministarstvu Građevine i njihovom resornom ministru Tomi Momiroviću koji su prepoznali značaj ovog projekta i što je Lajkovac među prvim gradovima i opštinama ušao u realizaciju ovog projekta i nadam se da ćemo u buduće imati još ovako dobrih vesti koje se tiču naše opštine. Izgradnjom ove mreže biće obnovljeni i putevi na tertoriji gde se mreža radi, biće vraćeni u prvobitno stanje kao i ovaj danas u Gaju kada je deo kolovozne trake morao biti isečen za postavljanje cevi, biće vraćen u prvobitno stanje. To znači da pored kanalizacione mreže biće poboljšana i putna infrastruktura, očekujem da radovi idu svojom dinamikom. Ovo je kontinuitet kojim opština Lajkovac poslednjih nekoliko desetina godina ulaže u razvoj komunalne infrastrukture i sa tim projektom Lajkovac i sva ona sela koja gravitiraju ka njemu, biće 100% pokrivena kanalizacionom mrežom.”

Meštanin Jordan Ivanović je vidno oduševljen rekao, da sada konačno imaju sve, a da jedini problem zadržati mlade na selu:

“Ovo je Ivanovića kraj gde i sam živim i mogu vam reći da ovo što smo danas dobili je premija, jer da naše selo ima kanalizaciju a mnogi gradovi je nemaju, to je zahvaljujući predstavnicima naše opštine i naravno državi. Opština je na vreme obezbedila projekat, uradila kanalizaciju ali je firma koja radi takođe prava i zaslužuju samopohvale. Imali smo mi primer kada dođu da rade neki posao, samo sede da ne znaš šta ćeš sa njima. Mi sada imamo put, vodu, struju, ulično svetlo, baš kao u gradu. Jedini problem je kako zadržati mlade na selu i mislim da bi tim problemom trebalo malo da se pozabavi opština i država, da otvori neku novu firmu, da pokušamo da spasemo selo i odliv mladih u gradove. Život pre svega ovoga bio je mnogo teži, kopali smo septičke jame, dobijali prijave, jer morala se negde odvesti voda iz kupatila i kuhinje, dok ovaj potez rešava sve i naši problemi su konačno rešeni.”

Related posts

Leave a Comment