U TOKU SU ODLIČNO ORGANIZOVANI MAJSKI SUSRETI NA KOLUBARI

Zvucima frule Biljane Paunović, višestruke prvakinje Srbije u kategoriji izvorne muzike na ovom instrumentu, otvoreni su ovogodišnji „Majski susreti“ kod Jolića vodenice na reci Kolubari u Lajkovcu.

Tradicionalna, multimedijalna manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac i ove godine okupila je veliki broj umetnika, u ustaljenom terminu od 30. aprila do 3. maja.

U organizaciji Kulturnog centra, pored vodenice postavljena je izložba likovnih radova sa motivima Lajkovca iz Legata Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac, u okviru koje su izloženi radovi samouke, najautentičnije lajkovačke slikarke Snežane Jovanović, slikarke Biljane Gavrilović, akademskog kaligrafa Dobrile Ašković, radovi Zorana Antonijevića…

Doprinos manifestaciji dao je i čuveni solista RTS –a Bora Bojić, koji je poslao svoje vajarske radove, jer zbog svojih godina izbegava da se izlaže naporima putovanja, što je učinio i Milisav Stojanović.

Iz razloga organizacione prirode, dolazak umetnika iz Amsterdama sa skulpturom Sv. Save prolongiran je za 9. maj.

Program manifestacije upotpunili su svojim doprinosom Udruženje „Kolubara“ i Udruženje „Naše ognjište“ iz Lazarevca, predstavnici „Kolubarske naive“,  Milisav Stojanović, član Evropske federacije karikaturista i pesnik Nenad Karić Kareli.

U ime organizatora prisutne su pozdravile direktorka Turističke organizacije opštine Lajkovac Mira Tabić i njena saradnica Dušica Petković, zahvalivši se svima na doprinosu manifestaciji i istakavši značaj tradicije održavanja „Majskih susreta“ u ovoj formi i na ovom mestu.  

Milutin Ranković, direktor KC „Hadži Ruvim“ je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što je nova direktorka Turističke organizacije nastavila tradiciju održavanja „Majskih susreta“, utemeljenu tokom prethodne decenije, tokom koje je on bio direktor i idejni tvorac.

U ime domaćina, prisutnima se obratio i upravnik Jolića vodenice Milovan Bajić, koji je rekao da će uvek svesrdno podržati ovakva dešavanja, koja doprinose promociji tradicije, kulture i turističke ponude Lajkovca.

U okviru manifestacije je organizovan i Okrugli sto svih učesnika, o daljim koracima u organizaciji „Majskih susreta“.  

Svojevrsnu muzičku krunu manifestaciji dao je mladi gitarista Todor Tabić, izvođenjem par kompozicija, a gitare se latio i višestruko talentovani umetnik Milutin Ranković.

Prvog dana manifestacije, druženje učesnika i gostiju koji su prisustvovali oficijelnom činu otvaranja „Majskih susreta“ nastavljeno je prijatnim druženjem uz „živu muziku“ lokalnog orkestra koji se na volšeban način pojavio na prostoru kod Jolića vodenice.

Vremenske prilike idu na ruku organizatoru i učesnicima manifestacije, kao i publici, pa se svi sadržaji realizuju na otvorenom. Tokom manifestacije metnici se na obali reke sastaju, druže i stvaraju sve do 3. maja, u potrazi za inspiracijom koju nalaze u kolubarskim motivima.

„Majski susreti“ kod Jolića vodenice na reci Kolubari su odavno postali prepoznatljiva lajkovačka manifestacija, kojoj se rado odazivaju brojni značajni umetnici. Kao i ranijih godina, i ovogodišnji „Majski susreti“ su besprekorno organizovani. Svi učesnici manifestacije dobili su Zahvalnice od organizatora, koje je uručila direktorka Mira Tabić.

Tradicionalni “Majski susreti” na Kolubari, koji se održavaju već 11 godina, doprinose prezentaciji turističkih potencijala Lajkovca i okoline i na jedinstven način obogaćuju turističku ponudu našeg kraja, naglašavaju iz Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment