TRADICIONALNA VASKRŠNJA IZLOŽBA LAJKOVAČKIH OSNOVACA DOSTUPNA JAVNOSTI DO 20. APRILA

U Galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ večeras je u prisustvu brojne publike otvorena tradicionalna vaskršnja izložba radova lajkovačkih osnovaca, pod mentorstvom likovnog pedagoga, akademskog slikara Miloja Mitrovića. Ova izuzetno zanimljiva zložbena postavka  biće dostupna javnosti do 20. aprila.

Otvarajući izložbu, istoričar umetnosti Aleksandra Tanić je rekla:

„Radost ukrašavanja jaja za Uskrs, profesor likovne kulture Miloje Mitrović i njegovi đaci iz  Osnovne škole „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, doživljavaju ne samo kroz običajnu vrednost, već i kao način da istraže granice svoje umetničke ljubopitljivosti. Kroz splet tradicionalnih i modernih elemenata i istraživanja raznovrsnih tehnika, svaki od ovih radova predstavlja sopstveni putokaz ka značaju dečje individualnosti i slobode tumačenja religijskih motiva. Velika snaga dečjeg izraza i imaginacije, uvek nudi neponovljiva i autentična likovna rešenja, čak i kada ostaju u okvirima tradicionalnog. Za razliku od najčešćeg vida šaranja jaja voskom, ili jednostavnog lepljenja nalepnica, ovi đaci potrudili su se da pored svog znanja sa kursa tehnike oslikavanja jaja, na najbolji način iskažu sopstveni talenat i kreativnost, vodeći se sopstvenim likovnim interpretacijama kulturno-religijskog nasleđa. Na izložbi su se pored crteža, našla i gipsana jaja veličine oko 30 cm, na kojima su prikazani najrazličitiji motivi, od kojih su najzastupljeniji floralni i geometrijski ornamenti, ali i hrišćanske teme koje se tiču ovog praznika. Ono čemu profesor Mitrović podučava svoje đake, jeste važnost pripreme predloška ili skice, kako bi originalne zamisli bile što bolje i preciznije izvedene. Ako uzmemo u obzir da je profesor Mitrović akademski slikar i ikonopisac, koji je poznat po oslikavanju uskršnjih jaja, prečnika od 30 do 100 santimetara, i koji je godinama tražeći materijal za tako velika jaja, obilazio razne tehnologe, arhitekte, građevinare i metalce, uspeo da pronađe odgovarajuće rešenje za tako komplikovanu izradu, ne čudi, dakle, posvećenost prenošenju znanja o ovim tehnikama na đake i podsticanje razvijanja njihovog likovnog izraza uopšte.“

Prisutnima se obratio i Miloje Mitrović, nastavnik likovne kulture, koji neumorno inspiriše decu da bruse svoj talenat i izvuku maksimum kroz svoje radove.

Prethodne dve godine je ova tradicionalna izložba iz galerije bila preseljena u virtuelni svet, tako da tradicija nije prekidana ni u vreme pandemije. Zato je večeras Galeriija lajkovačkog Kulturnog centra bila dupke puna.

Ovu izložbenu postavku najmaštovitijih dečijih radova vašoj pažnji svakako preporučujemo.

Related posts

Leave a Comment