POČELA KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA LAJKOVAČKE SREDNJE ŠKOLE

Prvi put nakon četiri decenije od osnivanja Srednje škole „17. septembar” u Lajkovcu, započeta je kompletna rekonstrukcija škole, za koju su Opština Lajkovac i Kancelarija za javna ulaganja izdvojili 240 miliona dinara.

Prilikom obilaska početka radova, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je podsetio, da su iz budžeta opštine, ali i Republike, preko Kancelarije za javna ulaganja, izdvojena velika sredstva koja su uložena u objekte predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u ovoj opštini, počev od konačnog završetka izgradnje OŠ „Dimitrije Tucović” u Jabučju, OŠ „Mile Dubljević” u Ratkovcu, objekta Predškolske ustanove „Leptirić”, rekonstrukcije izvedene na OŠ „Mile Dubljević” u Lajkovcu i mnogih drugih školskih objekata u kojima su izvedeni radovi na grejanju, izolaciji i mnogi drugi radovi u cilju upodobljavanja uslova u školama.

“Uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja izdvojeno je 240 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju srednje škole i to je prva rekonstrukcija od njenog osnivanja. Kada kažemo kompletna, to zaista podrazumeva radove od krovnog pokrivača, gde će dosadašnji betonski crep biti zamenjen modernim plastificiranim aluminijumom, zatim unutrašnji radovi na instalacijama, parketu, sali, prozorima, a biće urađena i nova galerija sa devet novih učionica ukupne površine preko 300 kvadrata. Ukupna površina škole iznosi 4.000 kvadratnih metara, koji će biti obuhvaćeni ovim radovima, a ono što je važno jeste, da je ovom rekonstrukcijom predviđeno i parterno ure|šenje oko škole, tako da ćemo imati lepo uređeno školsko dvorište na površini od 1,4 hektara, koje do sada faktičiki nije ni postojalo. Škola će dobiti dva nova igrališta, pristupne saobraćajnice, staze za đake i nastavnike i s ponosom mogu da kažem da će to biti jedan od najlepših školskih objekata ne samo na području Kolubarskog okruga, već i čitave Zapadne Srbije. Predstoji nam da i u narednom periodu ulažemo u obrazovni sistem, jer je to zalog za budućnost,” poručio je ovom prilikom predsednik Živković i najavio da je u planu da u narednom periodu konkurišu kod Kancelarije za javna ulaganja za sredstva za izgradnju fiskulturnih sala u osnovnim školama u Bajevcu i Jabučju, koje nedostaju.

Tokom radova na rekonstrukciji Sredne škole „17. septembar” nastava će se odvijati nesmetano, jer su planirane tri faze radova. Prvu fazu čine radovi na krovnom pokrivaču, drugu rekonstrukcija fiskulturne sale, dok treća podrazumeva rekonstrukciju unutrašnjeg prostora koja bi trebalo da se najvećim delom sprovede tokom raspusta.

Povodom početka radova na kompletnoj rekonstrukciji, koji će zasigurno obeležiti njen mandat, direktorka lajkovačke SŠ “17. septembar” rekla je, da je dolazeći na mesto direktora škole svakako imala viziju da je nakon 40 godina svakako konačno neophodna kompletna rekonstrukcija škole, kao i da je pri tom znala da opštinsko rukovodstvo ima ozbiljnu nameru da sve škole na svom području rekonstruiše, imala sam podršku i i znala da će i ova škola doći na red.

“Zahvaljujući upravo opštinskom rukovodstvu i predsedniku Andriji Živkoviću, koji i sam dolazi iz prosvete i koji je bio vidno zainteresovan da se naše škole obnove. Vrlo sam srećna što su radovi počeli i što će mnoge generacije u narednom periodu biti mirne i imati sve uslove. Početak mog mandata obeležilo je prokišnjavanje krova, popravke i kratkoročne mere sanacije. Rekonstrukcijom ćemo dobiti ne samo unutrašnje i spoljašnje uređenje, već i bitno poboljšanje energetske efikasnosti i time napraviti značajne uštede. Kao profesor biologije značajno držim do ekološke svesti i nadam se da će biti izgrađena ekološka kotlarnica i da će se u budućnosti koristiti obnovljivi izvori energije. Mi kao tehnička škola držimo do toga da pratimo i popularizujemo sve novine. Napomenula bih, da opština Lajkovac puno izdvaja za obrazovanje i da sam za ove nepune dve godine mog mandata dobila maksimalnu podršku i mogućnost da zajedno sa profesorima ove škole plasiramo sve svoje ideje. Sve zamišljene i započete projekte smo realizovali upravo zahvaljujuči podršci lokalne samouprave, ali i donacijama braće Pvlović iz Čikaga. Lokalna samouprava sa 15 miliona dinara finansira kompletan prevoz učenika, prevoz zaposlenih, dobili smo novo vozilo za potrebe škole, pomoć u opremanju kabineta, posebno kabineta mehatronike… Svi osavremenjeni uslovi za učenike i profesore omogućiće i veliki broj učenika i na duži rok besprekorno funkcionisanje škole,” rekla je između ostalog direktorka škole Kosana Grčić.

Rok za završetak radova na kompletnoj rekonstrukciji srednje škole u Lajkovcu je 230 kalendarskih dana.

Related posts