ODBOJKAŠICE UBA U FINALU

Dramatičan meč kakav do sada nije viđen u Sportskoj hali Lajkovac i fantastičnu odbojku, dakle sve one draži kakve vrhunski sport može da podari, pružile su večeras odbojkašice Železničara i Uba! Opšti utisak je da je velika šteta što samo jedna ekipa može u finale, a gledaoci u hali i pored malih ekrana osećali su se kao da gledaju „finale pre finala“. A sve to je pratila velika želja, motivacija, borbenost i požrtvovanost sa obe strane – duboki naklon za obe ekipe!

Dakle, u trećoj odlučujućoj utakmici polufinala plej-ofa Superlige Srbije, odbojkašice Uba su u lajkovcu pobedile Železničar sa 3:2, po setovima 25:22, 25:17, 14:25, 21:25 i 22:20. U sastavu Železničara najefikasnija je bila mlada Aleksandra Uzelac sa 24 poena, Jovana Mirosavljević je osvojila 20, kapiten Kutlešić 12, Batinić 10, Savićević 8, Antonijević i Ivanović po 3. U pobedničkoj ekipi najviše poena osvojile su najiskusnije Erić i Ranković – po 17, Kecman 10, Gligorić 8, Medić 7 itd.

Veoma sličan scenario je bio kao u prethodna dva susreta. Ub je krenuo sigurnije, tako da je osvojio prilično izjednačen prvi set, a zatim znatno ubedljivije drugi. Ponovo odbojkašice Želje kreću sa pravom igrom punom žara od trećeg seta, kada je napokon krenulo i Jovanu Mirosavljević. Bez obzira na značajno vođstvo tokom celog seta, verovatno je ključni poen u trećem setu osvojila Barabara Batinić na 17:14 blokirajući Ljilju Ranković, jer da su gošće osvojile poen primakle bi se na dva razlike. Ovako je želja poveo sa 18:14 i zatim, ulaskom Rade Perović na servis, napravio briljantnu seriju od još sedam poena za prvi osvojeni set u meču.

Delovalo je da veliki broj grešaka na početku četvrtog seta ne sluti na dobro za domaćina. Ipak se igralo poen za poen,  a onda je jedan dugačak poen osvojila Kutlešić, a Mirosavljević as servis, pa je tako Železničar poveo sa tri razlike. Beležimo i fantastično „kuvanje“ Ane Antonijević koje nije bilo jedino na ovoj utakmici. Do kraja je Železničar održao prednost, uz dosta trzavica, primicao se Ub na poen razlike, ali su domaće odbojkašice sačuvale koncentraciju do kraja.

Bilo je najpoštenije da tajbrek odluči finalistu, ali verovatno nije očekivao takvu rezultatsku klackalicu! Železničar je počeo sa dosta grešaka, zatim su se timovi smenjivali u vođstvu do sredine seta, a onda se igralo poen za poen. Železničar nije iskoristio tri meč lopte, a Ub je iskoristio svoju šestu.

Ostaje žal što Železničar neće biti u prilici da se bori za titulu jer je to igrama tokom celog prvenstva i prvom pozicijom na tabeli svakako zaslužio, ali je domaća liga poslednjih par godina, zahvaljujući povratku mnogih naših internacionalki zbog pandemije, dosta jaka i nije lako svake godine osvajati trofeje. Osim toga, Železničar ima nekoliko mladih, izuzetno talentovanih odbojkašica koje su se prekalile ove godine i sigurno da će još puno toga pružiti dok budu u Lajkovcu. Prvenstveno se to odnosi na Mirosavljević i  Uzelac, ali i na Savićević, koja je odigrala veći deo večerašnjeg meča, kao i na Ivanović, kojoj je trener Kovačević ukazao poverenje u prvom delu susreta, ulazila je i Zarić. Generalno, lajkovački tim je dosta mlad, uz nekoliko iskusnih igračica, pa kada spominjemo iskustvo, krajnje je vreme da istaknemo veteranku Marinu Vujović, konstantnu i pouzdanu, koja je večeras kao libero „pokupila“ ko zna koliko lopti.

Na kraju, da spomenemo kompletan sastav Železničara koji je večeras dao sve od sebe kako bi se plasirao u finale: Vanja Ivanović, Tamara Marković, Barbara Batinić, Aleksandra Uzelac, Ana Antonijević, Anica Kutlešić, Jelena Oluić, Jovana Mirosavljević, Valerija Savićević, Marina Vujović, Nikolin Zarić i Rada Perović.

Foto: Glas Tamnave,

Foto: Biljana Radinović

Related posts

Leave a Comment