OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA MILUTINA RANKOVIĆA U BEOGRADU

Sinoć je u prepunoj Galeriji Pedagoškog muzeja u Beogradu, otvorena izložba skulptura i dokumenata Milutina Rankovića, a predstavljena su radovi nastali od 1981. godine do danas.

Govoreći o Milutinovom stvaralaštvu, istaknuta istoričarka umetnosti Haira Jakovljević istakla je da je Milutin Ranković mesto u istoriji umetnosti našao i van naše zemlje, te da ga je čuvena Olja Ivanjicki za njega govorila da on u skulpturi može da uradi šta hoće i da je naš veliki Milutin viđen da osvoji svet, da ga je uneverzitetski profesor dr Mića Bajić izuzetno cenio, a da je Milutinova skulptura na Taorskim vrelima delo bez premca …

Radomir Andrić, doskorašnji predsednik Udruženja književnika Srbije osvrnuo se na opus monumentalnih skulptura Milutina Rankovića po Srbiji, posebno na Povlenu, ali i Ivanki kod Bratislave, gde je ovaj umetnik vajao Mihaila Obrenovića i slovačkog reformatora Ljudovita Štura.

Poznati pesnik je za tu priliku napisao Poslanicu “Čarnom gletu Milutina Rankovića”, “Poslanicu Radovan Belom Markoviću” i pesmu “Na Stepeništu neosimboličnom”, posvećenu Petru Pajiću. Govorio o čarnom krugu oko lajkovačke pruge, Mionice Ljiga i Belog Valjeva …

Direktorka Biblioteke “Dimitrije Tucović” iz Lazarevca Jasmina Ivanković čitala je citate iz “Slova o Milutinu”, izbora iz bibliografije o ovom vajaru, a povodom 40 godina doprinosa Milutina Rankovića u kulturi.

Iz Lazarevca je stigla i plaketa tamošnjeg Centra za kulturu.

Program je vodila glumica Borka Tomović, a muzičku pozlatu večeri dao je beogradski hor “Smilje”.

Najduži apauz upućen je Milutinu Rankoviću, za njegovu autorsku “Zdravicu uspomenama”.

Retrospektivna izložba umetnika Milutina Rankovića „Skulpture i dokumenti“, povodom 40 godina stvaranja, u Galeriji PedagoškoG muzeja u Beogradu dostupna je javnosti do 9. Jula.

Related posts

Leave a Comment