PONOVO RADI AMBULANTA U JABUČJU

Posle dve godine pauze, a nakon kompletne sanacije i opremanja, juče je počela sa radom ambulanta u Jabučju, u sastavu lajkovačkog Doma zdravlja. Predsednik opštine Andrija Živković izrazio je zadovoljstvo zbog dugo čekanog početka rada ove ambulante. 

„U dogovoru sa direktorkom Doma zdravlja u Lajkovcu to bi trebalo biti jednom ili dva puta nedeljno, puno radno vreme sa jednim doktorom i sestrom. Meštanima će svakako biti olakšana primarna zdravstvena zaštita, neće morati da dolaze u Lajkovac. U narednom periodu otvorićemo i ostale seoske ambulante, najpre u Slovcu a onda i druge. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja primili smo određeni broj nedostajućih kadrova u Dom zdravlja, prvenstveno mislim na lekare ali i na dva vozača koji su bila neophodni. Čekamo da konačno izađemo iz Kovida kako bi se lekari i sestre koje rade u toj ambulanti oslobodili i mogli biti raspoređeni za rad seoskih ambulanti. Opština Lajkovac će nastaviti da iz budžeta finansira njihov rad, kako bismo prvenstveno starijim stanovnicima olakšali odlazak kod lekara.

Od Ministarstva Zdravlja smo dobili dva značajna vozila za naš Dom zdravlja, jedno za dijalizu, a drugo sanitetsko. Ugovori su potpisani, a vozila će stići u aprilu.. Sa Ministarstvom zdravlja imamo dobru saradnju, a mogu da pohvalim i direktorku Jovanu Radovanović koja se trudi da Dom zdravlja zadovoljava osnovne potrebe i pruži što kvalitetniju primarnu zaštitu stanovnicima opštine Lajkovac. Nedostaju neki kadrovi kako bi radio punim kapacitetom, a nadam se da ćemo to u narednom periodu rešiti zahvaljujući Ministarstvu zdravlja.

Očekujem da u letnjim mesecima i Dom zdravlja i sve seoske ambulante rade punim kapacitetom. U poslednje vreme u sklopu svih seoskih ambulanti otvorene su i apoteke: u Jabučju i u Bogovađi, pa je tim ljudima zaokružena zdravstvena zaštita i olakšano lečenje. Naravno da se za sve komplikovanije intervencije pacijenti upućuju Bolnicu Valjevo, gde imamo izuzetno dobru saradnju sa direktorkom dr Brankom Antić, koja nam izlazi u susret i sve pacijente sa naše teritorije uspešno zbrinjava. U planu je kompletna rekonstrukcija valjevske bolnice, to je značajno za čitav Kolubarski okrug. Velike zasluge za to ima Ministarstvo zdravlja, ali i direktorka Branka koja je uporna da se bolnica konačno rekonstruiše. Upoznati smo svi da je mnogo zdravstvenih objekata u Srbiji u proteklim godinama i obnovljeno i rekonstruisano, tako da se nadam da će i valjevska bolnica imati izgled kakav zaslužuje. Ulaganje u zdravstvo je  jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, ali i opštine Lajkovac koja sve više novca ulaže u obnovu Doma zdravlja i ambulanti, kako bi građani imali što bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, rekao je predsednik Živković.

Predsednik opštine Andrija Živković kaže da je glavni problem ambulante u Jabučju bio, pre svega, krov koji je prokišnjavao i dovodio do stvaranja vlage, podizanja podova, urušavanja zidova. Obnova je malo duže trajala jer je bio zimski period. Zamenjen je krov, podovi, zidovi krečeni i gletovani i obnovljen je sav nameštaj u ambulanti, nakon čega je konstatovao:

„Ljudi sada imaju pristojne uslove, iste kao u Lajkovcu.

Ubuduće ćemo obnavljati odeljenje po odeljenje, kao što je to uradio i Dom zdravlja u Ubu. Svima treba da bude primer kako treba raditi, jer dečije odeljenje u Ubu izgleda kao igraonica, što je primamljivo za najmlađe. Dobro je kada od suseda vidimo nešto kvalitetno i dobro za građane te lokalne zajednice, pa to i primenimo u  našoj praksi.“

Veliki doprinos obnovi ambulante u Jabučju dala je direktorka Doma zdravlja Lajkovac dr Jovana Radovanović:

„Finansiranje sanacije je bilo iz budžeta opštine Lajkovac, to je poseban program za unapređenje zdravstvenog stanja građana Lajkovca. U to je uloženo oko 1.500.000 dinara: za sanaciju krova, krečenje, zamenu stolarije i potpuno opremanje ambulante potrebnim nameštajem.

Radno vreme ambulante u Jabučju biće jednom nedeljno, utorak od 7-14 časova,  građani Jabučja imaće svog izabranog lekara. Poznato je građanima Lajkovca da Dom zdravlja ima problem sa kadrovskim deficitom lekara, a još uvek smo u epidemiji KOVIDA 19, pa nam KOVID ambulanta mnogo odnosi. Kako vreme bude odmicalo i ako se uspostavi normalan rad u centralnoj jedinici Doma zdravlja Lajkovac i ove ambulante će češće raditi, odnosno dva ili tri puta nedeljno.

U ambulanti radi tim lekar-sestra, tako da ova ambulanta apsolutno ispunjava uslove za rad kao i opšta medicina Doma zdravlja Lajkovac, i ovde se mogu pružiti sve usluge lekara opšte prakse. Doktorka Jelena Krstić je u ambulantu u Jabučju, po konkursu, došla iz Beograda. Kaže da je prvim utiscima prezadovoljna i smatra da će rad u seoskoj ambulanti biti dragoceno iskustvo. Po poslednjem popisu tj. prema kartoteci broj pacijenata je oko 900 osiguranika, jer je mnoge živote odneo KOVID 19 u prethodnom periodu.“

Meštanin Jabučja Dragan Đorđević bio je prvi pacijente renovirane ambulante:”Evo, brzo sam završio, uzeo sam uput za suprugu. Dosta nam je nedostajala ambulanta, jer smo išli u Dom zdravlja Lajkovac, tamo nemamo svog izabranog lekara, ovde je drugačije. Nekada je lekar živeo na spratu, bio je tu svakog momenta za nas, imali smo sestru, zubara. Vremena su se promenila, ali ponovo smo tu i ambulanta ponovo radi.

Direktorka Radovanovićje najavila da će naredne nedelje najverovatnije sa radom početi ambulanta u Bogovađi, a za dve nedelje u Slovcu. U zavisnosti od kretanja epidemiološke situacije proradiće i zdravstvene stanice u Vračeviću i Bajevcu.

Related posts

Leave a Comment