MEMORANDUM O SARADNJI ŽUKO I OPŠTINE LAJKOVAC NA PROGRAMU „HOBOTNICA“

Potpisan je Memorandum o saradnji između Ženskog udruženja kolubarskog okruga (ŽUKO) i Opštine Lajkovac, u svrhu i oficijelne potvrde da će partnerski doprineti razvoju aktuelnog osmomesečnog programa „Hobotnica“, čiji je cilj smanjenje radne preopterećenosti žena sa teritorije opštine Lajkovac, svakodnevnim neplaćenim poslovima kroz razvijanje socijalnih usluga namenjenim ženama.

Program će trajati osam meseci i imaće ukupno osam usluga, pa otuda i simbolični naziv projekta, zbog osam pipaka koje hobotnica ima.

Ovaj program je, između ostalog, svojevrstan odgovor na pandemiju Covid – 19. Cilj programa je da se smanji radno opterećenje, kroz koje žene prolaze svakodnevno: rad u domaćinstvu, na njivi, brigao deci i o starim licima u domaćinstvu …

Program „Hobotnica“uključuje žene iz različitog društvenog i socijalnog konteksta, a osnovne aktivnosti njegovog razvoja dešavaju se od januara do avgusta ove godine. U realizaciju programa su za sada uključene samo dve opštine u okrugu: Mionica i Lajkovac, sa tendecijom da vremenom budu uključene i preostale.

Aktivnosti programa koje sprovodi ŽUKO finansiraju se sredstvima donatora.

Žensko udruženje kolubarskog okruga u saradnji sa Gender Knowledge Hub-om okupilo je žene oko  programa u čiju realizaciju je uključeno ukupno 80 žena iz mahom ruralnog područja opština Mionica i Lajkovac, koje će biti korisnice inovativnih socijalnih usluga.

U program „Hobotnica“ uključeno je 40 žena sa područja opštine Lajkovac, za koje će u trajanju od 8 meseci biti organizovane različite vrste pomoći i edukacija, kao što su besplatna obuka u korišćenju modernih tehnologija, pružanje pravne pomoći, lekarski pregledi, pomoć u započinjanju sopstvenog posla, pomoć deci žena iz ruralnog područja u savladavanju školskog gradiva iz engleskog jezika…

Početak osmomesečnog projekta pod  nazivom “Hobotnica” namenjenog ženama sa seoskog područja mioničke i lajkovačke opštine, označen je prvom info sesijom održanom u januaru.

Žene su ispoljile značajno interesovanje za ovaj projekat, što nije iznenađujuće, imajući u vidu rezultate dosadašnjih projekata ovog tipa, koji su značajno pomogli osnaživanju žena, posebno na selu.

Sve učesnice programa prethodno su popunjavale pripremljene upitnike, koji su zapravo kristalisali  njihove potrebe, nakon čega su se aktivno uključile u realizaciju projekta. 

Usluge obuhvaćene programom “Hobotnica” su:

Jelena Ružič, predsednica ŽUKO, izrazila je veliko zadovoljstvo saradnjom sa opštinom Lajkovac i uputila samo reči hvale za podršku koju lokalna samouprava kontinuirano pruža radu udruženja i realizaciji projekata koji su od velikog značaja za osnaživanje žena u svim segmentima:  „Radujemo se što opštine prepoznaju važnost ovakvih usluga koje će značajno promeniti život žena, korisnica usluga. „Hobotnica“ je sjajan program kroz koji će žene, ovaj put iz Lajkovca i Mionice, imati mogućnost da koriste različite usluge koje će im pomoći da smanje radnu preopterećenost svakodnevnim poslovima. „Hobotnica“ se uveliko “zahuktala” i žene sa ovog područja učešćem u ovom programu imaju zaista sjajne mogućnosti na raspolaganju. Uključene su za sada samo ove dve opštine, ali ćemo zaista raditi na tome da usluge proširimo i na Ub, Ljig i Osečinu.“

ŽUKO deluje na području 7 opština, kroz programe je okupilo 167 žena sa sela, sa kojima kontinuirano komunicira.

Aktivnosti programa „Hobotnica“ odvijaju se kao deo projekta nemačko-srpske saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe” (“Social Services for Vulnerable Groups”) koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Hobotnica je podržana od strane Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju i nastavak je programa koji je već sprovodjen tokom prethodne godine uz podršku UN Women Serbia iz sredstava GIZ-a.

Related posts

Leave a Comment