VEĆE RAZMATRALO IZVEŠTAJE O REALIZACIJI PROGRAMA U 2021. GODINI, DOMINIRALI SPORT I ZDRAVSTVO

Najviše tačaka dnevnog reda 32. sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac bilo je posvećeno izveštajima o realizaciji programa u prethodnoj godini. Predsednik Andrija Živković se u izjavi za medije posle sednice osvrnuo, pre svega, na izveštaj Stručne komisije za odobravanje programa u oblasti sporta:

„Videli smo i danas da ima velikih problema u pravdanju utrošenih sredstava, odnosno u realizaciji godišnjih i posebnih sportskih programa. Obično sportski klubovi kasne sa pravdanjem utrošenih sredstava, naš stav je da to više nećemo tolerisati. Svi klubovi i sportska udruženja dobijaju značajna sredstva iz opštinskog budžeta, za razliku od susednih opština gde je budžet za sport daleko manji, a imaju znatno više sportskih kolektiva. Imali smo čak sportska udruženja i kolektive koji su izveštaje o realizaciji svojih programa predavali tek u januaru ili krajem januara, a znamo da to treba da se završi do kraja prethodne kalendarske godine, i za to smo izlazili u susret. To više neće biti slučaj, gledaćemo da za ovu godinu novac iz budžeta dobiju samo klubovi koji poštuju proceduru, odnosno na vreme dostavljaju svoju validnu dokumentaciju.“

Drugi izveštaj sa ove sednice, koji je predsednik Živković istakao kao veoma bitan za građane Lajkovca, jeste Izveštaj o sprovedenom Programu unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva opštine Lajkovac za 2021. godinu:

„Budžet je u odnosu na prethodnu godinu veći i iznosi 13 miliona dinara, pre je bio 12 miliona. Razlog je što smo imali adaptaciju ambulante u Jabučju, koja je završena pre nekih 15 dana, ostalo je da do kraja meseca stigne novi inventar za opremanje. Prošle nedelje smo imali sastanak sa direktorkom Jovanom Radovanović i doneli smo zaključak da najkasnije do 15. marta ambulanta bude otvorena. Nažalost, nije radila skoro godinu i po dana, po mom mišljenju pre svega zbog neodgovornosti i neagilnosti tadašnjeg rukovodstva Doma zdravlja. Evo, doktorka Jovana je to uspela za samo pola godine, koliko je na čelu Doma zdravlja, uz konstruktivan dogovor o daljim smernicama primarne zaštite u našoj opštini, u koji se Opština Lajkovac ne meša jer ljudi iz struke sigurno najbolje znaju šta je potrebno. Na prvom mestu to su kadrovi, a mi smo u poslednjih mesec dana dobili nekoliko saglasnosti od resornog ministarstva i u narednih 10-15 dana biće primljena dva nova lekara i vozač. U prethodnih mesec dana primljene su dve medicinske sestre, tako da će Dom zdravlja Lajkovac imati bolji kadrovski kapacitet, ali zbog situacije sa koronom i dalje dosta osoblja radi u KOVID ambulanti, tako da ostali delovi Doma zdravlja trpe. Zbog toga seoske ambulante koje finansira opština Lajkovac (Slovac, Bogovađa, Vračević, za Jabučje znamo razlog) nisu radile u prethodnom periodu. U dogovoru sa direktorkom Radovanović ambulanta u Jabučju će raditi dva dana u nedelji puno radno vreme, tako da će građani Jabučja imati obezbeđenu primarnu zdravstvenu zaštitu u svom selu, koje je najveće u našoj opštini. Nastojaćemo da u što kraćem roku počnu sa radom jednom nedeljno i ostale seoske ambulante. Najveći problem je, još jednom podvlačim, što je najveći broj medicinskih radnika angažovan u KOVID ambulanti. Ako broj pacijenata sa simptomima KOVID-19 bude manji, sigurno je da ćemo u martu otvoriti i ostale seoske ambulante. Trudićemo se da, uz dogovor sa direktorkom i odobrenje Ministarstva zdravlja, primimo još medicinskog kadra.

Predsednik Živković je istakao da je Dom zdravlja od Ministarstva dobio dva vozila: sanitet i vozilo za dijalizu, koji će biti dopremljeni u martu, vrednost je blizu 10 miliona dinara, čime će vozni park će biti znatno bolji i dostupniji građanima. Govorio je i o budućim ulaganjima iz opštinskog budžeta i najavio ponovno otvaranje apoteke u sklopu Doma zdravlja:

„Trudićemo se da u drugoj polovini godine odvojimo određeni novac iz budžeta i da počnemo fazno opremanje pojedinih odeljenja Doma zdravlja. Urgentna je Stomatologija ili Dečje odeljenje, gde su dovoljna ulaganja od nekoliko miliona dinara. Nama je zdravstvena zaštita jedan od prioriteta, tako da ćemo, uz dobru komunikaciju sa rukovodstvom, u narednom periodu obnoviti pojedine delove našeg Doma zdravlja. Raduje što smo rešili i prostor nekadašnje apoteke, koja se nalazila u sklopu Doma zdravlja, koji pripada opštini Lajkovac, a korisnik je Dom zdravlja. Nismo hteli da prihvatimo ponudu da damo taj lokal u trajno vlasništvo Apotekarskoj ustanovi Valjevo, koja ga je ranije koristila, jer je to svojina opštine Lajkovac. Preneli smo to našem Domu zdravlja i očekujem da za mesec-dva lokal bude osposobljen i raspisana licitacija za izdavanje za iste namene kao pre. Mislim da će biti zainteresovanih firmi i da će pacijentima koji dođu na preglede u Dom zdravlja puno značiti da mogu tu odmah nabaviti propisanu terapiju.“

Na 32. sednici su usvojeni i Izveštaj Crvenog krsta o utrošku sredstava u 2021. godini, Izveštaj o utrošku budžetskih sredstava za realizovanje projekata iz oblasti kulture i Izveštaj o realizovanju projekata za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata finansiranih iz budžeta opštine Lajkovac za 2021. godinu.

Prihvaćeno je i rešenje o postavljenju Živorada Šušnjarevića iz Opštinske uprave Lajkovac za poverenika za izbeglice i migracije Opštine Lajkovac, koji taj posao uspešno volonterski obavlja već duže vreme.

Related posts

Leave a Comment