OPŠTINA LAJKOVAC SPREMNA ZA REFERENDUM

Kako saznajemo u Opštinskoj izbornoj komisiji, preduzete su sve neophodne radnje po instrukcijama Republičke izborne komisije i sve je spremno za republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije. U nedelju 16. januara, o ustavnim promenama građani će se na referendumu izjašnjavati o izmenama Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, time što će zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne” odgovoriti na jedno pitanje: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

Pravo glasa u opštini Lajkovac ima 11661 građanin, koliko je upisano u birački spisak, 145 manje u odnosu na poslednje izbore, koji će se o referendumskom pitanju izjašnjavati na 35 glasačkih mesta.

Sva lica koja iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti da izađu na glasačka mesta treba najkasnije do nedelje u 11 časova da obaveste Opštinsku izbornu komisiju, ili predsednike svojih biračkih odbora, kako bi komisija od tri člana došla na njihove adrese i omogućila im da se izjasne o referendumskom pitanju.

Broj telefona Opštinske izborne komisije je 014/ 3433 – 196.

Biračka mesta na dan održavanja referenduma otvaraju se u 7 časova, a biće zatvorena u 20  časova.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave otvoriće u nedelju kontakt telefone, preko kojih građani mogu dobiti informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), povodom održavanja republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Na dan održavanja referenduma, u nedelju, 16. januara, građani mogu dobiti informacije na brojeve telefona 011/2641-497 i 011/2686-808, u periodu od 7 do 20 časova, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Republička izborna komisija (RIK) donela je i uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava raspisanom za 16. januar 2022. godine u uslovima epidemije korone, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Po završetku svih radnji za sprovođenje referenduma, podatke će obrađivati Republički zavod za statistiku.

Related posts

Leave a Comment