I LAJKOVČANKE KORISTE BESPLATNI SOS POZIV ZA ŽENE KOLUBARSKOG OKRUGA IZLOŽENE NASILJU

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”  globalna, svetska kampanja koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta, počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se danas 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ovo je ujedno pogodan trenutak  da se skrene pažnja na još jednu mogućnost koju žene sa područja Kolubarskog okruga imaju poslednjih meseci, zahvaljujući gradu Valjevu.

Iskustvo je pokazalo, da su u prethodnom periodu i žene izložene nasilju sa područja lajkovačke opštine koristile mogućnost pozivanja SOS telefona : 0800 073 777. Kako saznajemo, do sada je na ovaj način pomoć potražilo preko dvadeset žrtava nasilja, među kojima je najviše žena sa područja Kolubarskog okruga.

I pored niza raspoloživih mogućnosti, žrtve, posebno žene, po svemu sudeći se još uvek teško odlučuju da prijave nasilje, posebno u malim sredinama i ruralnim područjima.

Gradska uprava Valjevo i Udruženje građana “Alternativa plus” obavestili su naime letos  građanke Kolubarskog okruga, da je omogućen besplatni SOS poziv za žene sa iskustvom nasilja na telefon: 0800 073 777, radnim danima od 16 do 19 časova.

Žene izložene nasilju, mogu se javiti na ovaj broj telefona i prijaviti nasilje. Cilj ove usluge je da se nasilje prepozna, kazni, ali da se pre svega zaustavi.

SOS telefon dakle ne pokriva samo grad Valjevo, već i ceo Kolubarski okrug. SOS telefon ima svoj tim, koji pored volontera čine i psihosocijalni savetnik , pravni savetnik i savetnik za socijalnu zaštitu. Tim blisko saradjuje sa Centrom za socijalni rad.

Grad Valjevo je za ovu uslugu izdvojio 1.550.000 dinara, a obavlja je Udruženje “Alternativa plus”. Takođe, grad je obezbedio prostorije gde se ova usluga obavlja, a finansirao je i sertifikovanu obuku. Sve osobe koje rade na ovoj usluzi su stručno osposobljene.

Konsultantkinje koje su završile obuku koju je sprovela Mreža SOS telefona Vojvodine, dobile su sertifikate da mogu da pružaju usluge SOS telefona putem konsultativnog telefonskog razgovora. Ovo je jedan dobar primer prakse funkcionisanja lokalne samouprave i civilnog sektora.

Psihoteraput Vesna Marković i osnivač Udruženja Alternativa plus ističe važnost osnaživanja žrtava da govore o nasilju, kao i o samoj bezbednosti usluge SOS telefona. Osim podrške koju mogu dobiti putem poziva SOS telefona, žrtve nasilja se mogu odlučiti za pomoć saradnika u socijalnoj zaštiti, pravnu pomoć, ili psihosocijalnog savetnika.

“Cilj usluge je da žene koje preživaljavaju nasilje bilo koje vrste prepoznaju to kao nasilje. Niko neće umesto njih preuzimati njihovu odgovornost i donositi odluke umesto njih. Zato je ovo u velikoj tajnosti. Mi smo za ovaj besplatni telefon koji smo dobili od Telekoma, isključili svaku mogućnost da bilo ko može da ima informaciju o tome ko je i kada zvao. Te žene ne moraju čak ni da se predstave. Važno je da im je ova usluga dostupna i da mogu da razgovaraju. Žene koje trpe nasilje se često osećaju jako usamljeno i poniženo. Bez obzira što se ovoj temi u poslednje vreme malo više govori, ovo je, da se ne varamo, još uvek tabu tema. Nasilja ima svuda, i uporodici i van nje, kao i u različitim institucijama i nekad je jako teško o tome govoriti”, kazala je Vesna Marković.

SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja kao usluga predviđen je Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019. do 2021. godine sa ciljem izgradnje novih i jačanja postojećih institucionalnih kapaciteta podrške žrtvama porodičnog nasilja. Lokalni akcioni plan od 2022. do 2026. godine, pored SOS telefona, predviđa i uslugu Sigurne kuće, za kojom je izražena potreba.

Dakle, 0800 073 777 je broj SOS telefona koji  važi za ceo Kolubarski okrug I koji žrtve nasilja mogu potpuno besplatno pozvati.

Related posts

Leave a Comment