LAJKOVAC PREMIJERNO DOMAĆIN OKRUŽNOG TAKMIČENJA ŠKOLARACA U PLIVANJU

Lajkovac je danas po prvi put bio domaćin Okružnog takmičenja u plivanju dece školskog i srednjoškolskog uzrasta Kolubarskog okruga. Organizator takmičenja bio je Savez za školski sport i fizičko vaspitanje Srbije,  a pokrovitelj takmičenja je ovoga puta bila opština Lajkovac. Šansu da bude domaćin ovog takmičenja Lajkovac je dobio otvaranjem bazena i to je još jedan u nizu benefita koji je ovoj sredini doneo novootvoreni objekat  Zatvorenog bazena.

Za kratko vreme, od otvaranja bazena sredinom septembra meseca, Lajkovac je postao prepoznartljiv široj javnosti i po ovom modernom objektu, izgrađenom po najsavremenijim standardima, tako da je očekivano Lajkovac sve češće domaćin važnih takmičenja.

Današnje Okružno takmičenje plivača okupilo je na bazenu u Lajkovcu preko 170 učesnika iz 15  osnovnih i srednjih škola iz Lajkovca, Mionice i sa područja grada Valjeva.

Početku takmičenja prisustvovao je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se na bazenu u Lajkovcu održavaju brojna takmičenja i manifestacije, te da je  nakon serijala vaterpolo utakmica, Lajkovac ima priliku da bude domaćin jednog ovakvog takmičenja:

“Lepa slika će danas biti poslata sa ovog objekta i sigurno da je ovo bila njegova glavna namena, da upravo deca školskog uzrasta mogu što više i na što adekvatniji način da koriste objekat bazena. Ja se nadam, da će ovakve i slične mnifestacije doprineti da što više dece Lajkovca počnu da treniraju plivanje, što će doprineti da se pravilno razvijaju i da će treninzi plivanja iznedriti nove aktivne takmičare na plivačkim mitinzima ili u vaterpolu. Ovo je svakako jedna novena za Lajkovac.

Otvaranje Sportske hale u Lajkovcu, pre 7-8 godina, doprinelo je popularizaciji ženske odbojke prvenstveno, a i drugih sportova. Deca u Lajkovcu imaju sve uslove za bavljenje sportom. Kao što je Lajkovac postao poznat po ženskoj odbojci, nadam se da će u narednom periodu iznedriti i plivačke talente.”

Sasvim sigurno, Sportska hala i Zatvoreni bazen su objekti od ogromnog i višestrukog značaja za Lajkovac i to je već uveliko vidljivo. To je, u ime organizatora takmičenja potvrdio danas i predsednik Saveza za školski sport i fizičko vaspitanje Srbije Branislav Kovačević, istakavši da je ovogodišnje takmičenje organizovano na jednom od najsavremenijih bazena u Srbiji, na kome su uslovi odlični i da je ovo najmoderniji i najnoviji bazen u državi.

Kovačević je naglasio, da je specifičnost ovog školskog takmičenja zjednički nastup početnika, među kojima ima učenika koji plivanje treniraju svega mesec dana, sa državnim prvacima i rekorderima u pojedinim kategorijama, što za krajnji rezultat treba da ima popularizaciju plivanja među decom školskog uzrasta prvenstveno.

U Srbiji je tokom poslednje decenije izgrađen veliki broj bazena, podsetio je Kovačević, čime su napravljeni značajni pomace u popularizaciji plivačkog sporta. Školski sport i rekreacija građana su izuzetno važni za zdravlje nacije, a pored marketinga koji je važan, ljudi moraju i sami prepoznati blagodeti sporta za zdravlje, zato je dobro da deca školskog uzrasta budu što masovnije obuhvaćena sportom, naglasio je Kovačević, kako bi smo i na tom planu uhvatili korak sa Evropom i razvijenim svetom.

Na takmičenju je danas učestvovalo 28 osnovaca sa područja opštine Lajkovac, 27 učenika OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovca I jedan učenik iz OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju. U popodnevnim satima pridružila se i grupa lajkovačkih srednjoškolaca, učenika OŠ “17. Septembar”.

Inače, među školarcima Kolubarskog okruga, koji su se danas u plivanju takmičili u Lajkovcu, od ukupnog broja učesnika dve trećine su dečaci, a jednu trećinu učesnika činile su devojčice.

Po propozicijama takmičenja, pobednici današnjeg Okružnog takmičenja u Lajkovcu plasiraju se direktno na Republičko takmičenje u plivanju dece školskog i srednjoškolskog uzrasta , koje će biti održano u decembru mesecu.

Related posts

Leave a Comment