VEĆE USVOJILO PLAN RADA ZIMSKE SLUŽBE I PROGRAM RADA SAVETA ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU

Dnevni red 27. po redu u ovom sazivu redovne sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac sadržao je 13 tačaka, od kojih se kao najznačajnije izdvajaju Plan rada zimske službe za 2021/2022 godinu i  Program  rada Saveta za bezbednost Skupštine opštine Lajkovac za narednu godinu.

U izjavi za medije, nakon sednice veća, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je izdvojio upravo ove dve odluke:

“Usvojen Plan rada zimske službe za kalendarsku 2021/2022 godinu, koji je načelno bez bitnijih promena. Svi lokalni putevi koje će zimska služba održavati podeljeni su kao ranije u tri grupe po prioritetima, a novina je da je put  Mirkovići – Josipovići u Gornjem kraju Jabučja, u dužini od 2,5 km uvršten u prvu grupu prioriteta, jer njime saobraćaju autobusi koji obavljaju organizovani prevoz učenika. Drugi razlog je, što je već ugovorena nabavka za asfaltiranje tog lokalnog nekategorisanog puta i nadamo se, da će ako vremenski uslovi to dozvole kompletna deonica u dužini od 2,5km biti asfaltirana u narednom periodu.

Građani to znaju, ali podsetio bih da Zimska službe funkcioniše u periodu od 15 novembra i traje do 15 marta, s tim što ona može početi sa radom i ranije, ili delovati i nakon tog vremena, ukoliko se za to shodno vremenskim uslovima ukaže potreba.

Druga danas usvojena važna odluka je Program  rada Saveta za bezbednost u saobraćaju za narednu godinu.

Predviđeno je da budžet u koji se sliva prihod od kazni za prekršaje u saobraćaju u narednoj godini bude 12 miliona dinara. Novina je, da od ove godine taj program lokalna samouprava šalje na saglasnost Agenciji za bezbednost u saobraćaju. Dobili smo saglasnost na pomenutui program, ali na žalost pojedine stavke koje smo u okviru ovog programa realizovali više ne mogu da se rade, kao što su postavljanje horizontalne ili vertikalne signalizacije, potom saniranje , odnosno adaptacija lokalnih puteva, jednostavno rečeno krpljenje rupa više nije dozvoljeno da se radi od ovih sredstava, tako da smo imali smernice od Agencije kako taj novac možemo da rasporedimo.  

Najveći deo novca, oko 50% opredeljen je za unapređenje saobraćajne infrastrukture, gde je 5 miliona dinara odvojeno za izgradnju trotoara ka selu Lajkovac, odnosno ka školi u Selu Lajkovcu, pri čemu ćemo  naravnomorati da dodamo i sredstva iz lokalnog budžeta. Novina je i da je 1,2 miliona dinara, odnosno  10% od ukupnog budžeta odvojeno za edukaciju i promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Takođe, 35% sredstava ovog budžeta odvojeno za opremanje Policijske stanice u Lajkovcu i mi ćemo naravno u dogovoru sa njima videti šta je to što je najpotrebnije za narednu godinu. Sigurno, da sigurno ono što će Lajkovcu doneti veći budžet od samih kazni svih učesnika u saobraćaju jeste postavljanje sigurnosnih kamera, pre svega, kamera koje će detektovati prekoračenje brzine. Ja se nadam, da ćemo mi do kraja ovog meseca početi sa postavljanjem kamera i da ćemo taj posao završiti početkom naredne godine, čime ćemo podići bezbednost svih učesnika u saobraćaju u samom Lajkovcu, a druga strana je što ćemo samim tim i povećati i budžet u koji se slivaju prohodi od kazni za saobraćajne prekršaje. Taj budžet nije ni sada mali, iznosi 12 miliona dinara.”

Sve predložene odluke, od kojih je većina bila proceduralnog tipa, koje su se našle na 27. sednici veća dobile su zeleno svetlo.

Related posts

Leave a Comment