LAJKOVAČKA PROMOCIJA KNJIGE 30 SRPSKIH “ZAŠTO”

Promocija knjige „Trideset srpskih zašto“ autora Dragana Miloševića, u organizaciji lajkovačke biblioteke, koja je održana u Gradskoj kući, privukla je pažnju odabrane publike, istinskih zaljubljenika u književnost i istoriju.

Tokom druženja koje je trajalo duže od dva sata, publika u sali je očekivano bila permanentno animirana.

U ulozi domaćina, prisutnima se najpre obratila direktorke biblioteke Biljana Bogdanović, a pored autora, govorili su recenzent knjige Tomislav Kresović i mr Daren Milivojević.

Knjiga „30 srpskih zašto“ Dragana M. Miloševića je premijerno predstavljena u Beogradu, 28. septembra i privukla je veliku pažnju javnosti. Na svom proputovanju kroz Srbiju, vrlo brzo stigla je i u Lajkovac.

Knjiga sadrži 30 eseja, a posvećeni su fenomenu zaborava. Autor zapravo kroz formu eseja traga za odgovorima na pitanja “Zašto tako Ameriko”, “Zašto u Srbiji i dalje postoje predrasude o Turskoj”, “Zašto se ćirilica progoni i u Srbiji”, „Zašto su mošti kralja Milutina van Srbije“ i na mnoga druga.

Najveći utisak je ostavilo obrazloženje i stav autora da srbski narod i Srbija kao država treba da slave ne Dan primirja već Dan pobede, i to ne obične pobede već veličanstvene pobede, najverovatnije najveće nacionalne pobede u istoriji.

Kako naglašava autor, knjiga za temu ima zaborav, za koji smatra da predstavlja najveći nacionalni greh.

Tomislav Kresović, novinar i publicista, recenzent knjige: „Knjiga je pisana za širu čitalačku publiku a posebno je dobrodošla za mlađe generacije, kojima se, nažalost i u današnje vreme, direktno ili indirektno, poturaju laži da ćemo lakše živeti ako poništimo sopstvenu tradiciju, odreknemo se svojih mitova i nacionalnih velikana, zaboravimo na ogromno kulturno nasleđe i slobodarske, pravedničke i humanitarne pobede koje su nam u nasleđe ostavili naši preci.“

Ulogom moderator ove svojevrsne književno – istorijske večeri, mr Daren Milivojević je i ovoga puta, dvojom stručnosti i nadahnutom rečitosti, bio u potpunosti na visini zadatka.

Završnica večeri bila je interaktivnog karaktera, a prisutna publika iznela je brojna zapažinja i zatražila odgovore na pitanja i mino u knjizi obuhvaćenih 30 srpskih zašto.

Bio je ovo drugi susret Dragana Miloševića sa lajkovačkom publikom: ” Interesovanje Lajkovčana za moje knjige i ovoga puta je bilo impresivno. Komplimenti, pitanja, sadržajni razgovori…U Gradskoj kući Lajkovca dva i po sata prođoše za tren. Promociju je odlično organizovao tim Gradske biblioteke, sa direktorkom Biljanom Bogdanović na čelu, a moderator je bio inspirativni Daren Milivojević. Publika je i ovoga puta bila sjajna.”

Related posts

Leave a Comment