PROMOCIJA KNJIGE KVINTNI KRUG LIDIJE ĆIRIĆ

Lidija Ćirić dolazii ove jeseni u Lajkovac sa svojom novom knjigom “Kvintni krug”, u izdanju Magnusa. Predstavljanje knjige, koja je već uveliko osvojila čitaoce,  održaće se u utorak, 23. novembra, sa početkom u 18 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Lajkovac.

Lajkovačka publika odlično poznaje Lidiju Ćirić i njeno stvaralaštvo, a posebne simpatije stekla je tornadom pozitivne energije tokom dosadašnjih gostovanja na književnim večerima, svojim i svojih kolega.

Lidija Ćirić je do sada objavila roman Rekvijem za jedan dan, zbirku priča Bez ‘Dragi moji’, knjigu pesama Kabanica za suze, poetski manifest Prava Beograđanka. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije.

Kvintni krug je, kako kaže sama autorka,  komedija sa pevanjem na ivici pucanja, precizna je i sublimna slika ovog doba.

Najnovija knjiga Lidije Ćirić nikoga nije ostavila ravnodušnim.

“Kvintni krug je surova, snažna, otrežnjujuća priča. Za one, koji još umeju da čitaju.” – dr Ana Stišović

Mr Dragana Bošković je o ovom delu rekla: #Kvintninm krugom autorka zatvara svoj puni stvaralački krug po pitanju žanrova. Posle poezije i proze (i priča i romana) upušta se u dramsku spisateljsku avanturu, prikazujući ogoljeni svet sadašnjice, podzemni milje koji šljašti kičom i primitivnošću – ‘hleba i igara’ društvene stvarnosti. U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka, iza koje, naravno, stoji bogati muž, i po pravilu, čitava svita udvorica – dadilja, telohranitelja tj. koreograf, novinarka, i najvažnije – koleginica rivalka, a svi uronjeni u mnoštvo zakulisnih radnji i licemernih odnosa. Ono čemu autorka ostaje dosledna je njen smeo i sočan izraz koji je svakako funkcionalno u saglasju sa retorikom likova, ali i njihovih artikulacionih (ne)sposobnosti. No, ono što je trajno u svakom delu ove spisateljice je priča o porodici – degradacija društva nastaje onda kada se uništi porodica i sve njene blagodetne vrednosti. Nekome je protagonistkinja KoNi, a nekome NiKo”

Sa druge strane, mišljenje dr Igora Perišića je: “Kvintni krug je melanholična komedija koja naturalistički sočno prikazuje lice i naličje savremene estradne kulture. U satiričnom a samilosnom prodoru u urnebesnu tugu turbo-folk životne filozofije, svaki identitet se ispostavlja kemp hibridnim dok svaka emocija postaje cinički izraz uspešne dramske intrige.”

Dr Milivoje Mlađenović, selektor Sterijinog pozorja u Predgovoru: “Iz najbolje srpske komediografske tradicije razbokorila se komedija Kvintni krug Lidije Ćirić. Na nušićevsku liniju neodoljivo podsećaju intrigantni likovi njene drame…

Velika vrednost ove drame jeste jezički kolorit, prvensteveno sleng- kao signal pomodarstva čijom kombinatorikom i veštom igrom nastaju  komični, duhoviti obrti, kalamburi. Neprestana, dinamička prepirka likova rezultira obiljem urnebesnih i  duhovitih doskočica. I didaskalije, i kad su pragmatična uputa za inscenaciju  i kad su ciljana književna tvorba,  sadrže poređenja koja izazivaju grohotan smeh, bilo da su to  lascivne erotsko-pornografske aluzijice, bilo da je reč o  jezgrovitmi komentarima naše političke, društvene, kulturne svakidašnjice.”

Po svoj doživljaj knjige “Kvintni krug” i na druženje sa autorkom u čitalište lajkovačke biblioteke, shodno okolnostima pandemije, morate doći uz poštovanje svih epidemioploških mera. Maske su obavezne, napominje organizator književne večeri.

Related posts

Leave a Comment