DUODRAMA JOVANA JANJIĆA “PATRIJARH PAVLE – BITI ČOVEK MEĐU LJUDIMA I NELJUDIMA”

Nastavljajući svoj scenski život izvođenjem po gradovima Srbije i širom sveta, svuda gde živi srpski narod, duodrama Jovana Janjića “Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima“ je na pozorišnom repertoaru lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u ponedeljak 3. juna u 19 časova. Ulaz je besplatan.

Cilj predstave je da se umetničkim izrazom prikaže autentična reč patrijarha Pavla.

U duodrami uloge tumače Milan Malbaša i Aleksandar Dunić.

Režiju potpisuje Milan Rus, a asistenti su Kataraina Pavlović – Bači i Anastasija Kargina.

Realizaciju pozorišne predstave, po tekstu Jovana Janjića o velikom srpskom duhovniku, finansirala je Vlada Mađarske, a predstava je premijerno izvedena u Srpskom pozorištu u Budimpešti.

U predstavi u režiji glumca i reditelja, inače direktora Srpskog pozorišta u Budimpešti Milana Rusa, naslovnu ulogu patrijarha Pavla igra Milan Malbaša, a novinara koji razgovara sa patrijarhom igra Aleksandar Dunić.

– U predstavi smo želeli da pokažemo na koji način se Njegova svetost borio za mir i za ublažavanje patnji stradalih u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije, da se predoči njegova služba u Crkvi i uopšte u društvu, kao i njegov odnos prema čoveku, poimanje ljudske uloge u ovom svetu, upućivanje na to da svaki čovek ponaosob spozna cilj i smisao svog života i, nadasve, njegov način života, kaže pisac teksta dr Jovan Janjić, jedan od najboljih poznavalaca lika i dela patrijarha Pavla, o kom je do sada objavio tri knjige.

Tekst ove jedinstvene predstave, kakvu publika do sada nije imala da vidi, i rad na predstavi blagoslovio je sadašnji patrijarh srpski Porfirije.

Retki su ljudi koji u sećanju naroda zauvek ostaju kao primer duhovne uzvišenosti i moralne čistote. Patrijarh Pavle jedan je od njih, poštovan, voljen, čovek od koga se imalo šta naučiti. Igrano-dokumentarna predstava prožeta je upravo onim rečima patrijarha Pavla koje najjasnije ocrtavaju njegov životni put i put na koji je on upućivao ljude kojima je služio, njihov duhovni pastir. Namera autora predstave jeste da se stvori delo koje pobuđuje plemenita osećanja i razmišljanja, ali i koje pokazuje „dušu“ naroda u Srbiji.

Related posts

Leave a Comment