UZ DOBAR OTPOR ŽELEZNIČARA, EZAČIBAŠI OPRAVDAO ULOGU FAVORITA

U prvoj utakmici šesnaestini finala Kupa Evropske odbojkaške federacije (CEV) odbojkašice Železničara su u Lajkovcu poražene sa 3:0 od prvog favorita za osvajanje ovog takmičenja – ekipe Ezačibaši iz Istanbula. Publika u Sportskoj hali Lajkovac velikim aplauzom pozdravila je legendarne srpske reprezentativke Maju Ognjenović i Tijanu Bošković, koje su vodeće zvezde Ezačibašija.

Posle 73 minuta igre rezultat po setovima bio je 28:26, 25:17 i 25:17. Lajkovčanke su pružile solidan otpor favorizovanom timu iz Turske, koji u prvoj postavi ima nekoliko internacionalaca, pogotovo u prvom setu koji su u uzbudljivoj završnici gošće dobile na razliku, iako je Železničar imao prvu set loptu. U drugom setu su domaće odbojkašice takođe uspele u jednom delu igre da sustignu prednost Ezačibašija, dok je u trećem turski tim bio potpuno dominantan tako da je trener Akbaš pružio priliku svim rezervnim igračicama.

Trener Železničara Branko Kovačević takođe je u igru uvodio većinu odbojkašica kako bi osetile draž ovog meča, u kojem nisu imale pritisak pobede. Generalno se naš tim slobodno i hrabro nosio sa gostujućim odbojkašicama koje, pored kvaliteta, imaju i izuzetne fizičke predispozicije, pre svega su znatno više. Pogotovo se to može reći za mlade Mirosavljević i Uzelac, koje su igrale bez primetnog respekta i za koje je Tijana Bošković izjavila da imaju veliki potencijal.

Branko Kovačević je ovako prokomentarisao utakmicu: „Dobro i uzbudljivo, na momente i kvalitetno. A teško je igrati protiv ekipe na ovom nivou, jer prilike koje imate ako ih maksimalno ne iskoristite oni to odmah kažnjavaju. Ipak, možemo biti zadovoljni, skoro sva tri seta, a naročito prvi, igrali smo, borili se, sve vreme pružali najbolji otpor koji možemo. Čestitke devojkama, imaće još jednu priliku u Turskoj da odigraju slobodno i rasterećeno i to će nam sigurno koristiti.“

Tijana Bošković: „Zadovoljni smo pobedom s obzirom da nam je ovo prva utakmica u CEV kupu. Ekipa Železničara je bila odličan protivnik, što se pogotovo videlo u prvom setu, mislim da su čak one mogle da ga osvoje, ali smo mi na iskustvo dobile taj set. Posle toga smo lako došle do 3:0. Trudićemo se da revanš odigramo još bolje i imamo velike ambicije ove godine u CEV kupu.“

Maja Ognjenović: “Znali smo da je Lajkovac dominantan u srpskoj ligi, ali ne još toliko spreman za evropsku scenu, nažalost nisu imali sreće da dobiju lakšeg protivnika, kao što je to bio slučaj sa ostalim timovima iz Srbije. Svakako da je svetla budućnost pred njima, vidi se da imaju puno mladih igračica koje igraju na zavidnom nivou i na čelu sa Banetom sigurno da ne manjka dobrog rada. Mi smo ovu utakmicu više iskoristili kao pripremnu jer nas u subotu očekuje neugodan protivnik u turskom prvenstvu, a zatim i Fenerbahče krajem novembra. Bilo je vrlo lepo igrati kod kuće, pred svojim ljudima,  posle dužeg vremena.“

Najefikasnije u lajkovačkom timu bile su Uzelac sa 11 i Mirosavljević sa 9 poena, Batinić je osvojila 5, Kutlešić 4, Perović 3, Antonijević, Savićević i Marković po 2 poena. U internacionalnom timu iz Istanbula Tijana Bošković je osvojila 15, Adams 14, Tomson 9 itd.

Tijana Bošković i Maja Ognjenović su posle utakmice dugo odgovarale na pitanja medijskih ekipa i strpljivo se fotografisale sa svima koji su to poželeli, među kojima je najviše bilo devojčica. Treba napomenuti da je utakmicu pratilo dosta gostiju iz Odbojkaškog saveza i iz drugih gradova, publika je bila dosta brojnija nego na prvenstvenim utakmicama (uprkos prenosu). Organizacija meča je bila odlična, što je vrlo važno za reputaciju Železničara u narednim učešćima u evropskim kupovima.

Revanš utakmica je zakazana za sredu 24. novembar od 17 časova po našem vremenu, u Istanbulu.

Related posts

Leave a Comment