PUSTOVANJEM VUNE “BaziMili” KREĆE SA RADIONICAMA STARIH ZANATA ZA DECU I RODITELJE

Prva u serijalu radionica, koje će Udruženje za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju “BaziMili” Lajkovac realizovati u narednom periodu biće pustovanje vune, u okviru radionice tradicionalnih zanata za decu i roditelje. Radionica će startovati u prostorijama Udruženja “BaziMili” u subotu 20. novembra od 11 časova, simbolično na Svetski dan deteta.

Zbog ograničenog broja mesta, u toku su obavezne prijave zainteresovanih za radionicu pustovanja vune. Radionica će trajati dva i po sata, a vodiće je Aleksandra Drekalović Dragaš, poznavalac tradicionalnih zanata i tehnika, permakulturni dizajner, dipl.ing.arhitekture. Inspiracija radionice pustovanja vune biće jesen.

Inače, pustovanje vune je najstarija tehnika obrade vune, koja se vekovima koristila širom sveta. Pustovanje je u narodu poznato i pod imenom filcovanje ili valjanje.

Radionice tradicionalnih zanata za decu i roditelje imaju višestruke ciljeve, naglašavaju organizatori:

“Deca se upoznaju sa osnovnim tehnikama starog zanata (pustovanje) kroz druženje i igru, izrađivanje i proces korišćenja prirodnih materijala (vuna) utiče terapeutski na decu i razvija psihomotoriku, kroz narodne priče, razbrajalice, pratićemo ritam i kreirati atmosferu radionice, izrađivaćemo kestenje, bundevice i jesenje lišće svih boja…”

“Između umetnosti i nauke, potrebe i lepote… Stari zanati imaju dušu. Traže upornost, veštinu, ali i snagu. Kada se radi pust, radi se u tempu, ima svoju melodiju, da bi se dobio upotrebni predmet.” – reči su Aleksandre Drekalović Dragaš, koja će voditi radionice pustovanja vune u Udruženju “BaziMili”.

Related posts

Leave a Comment