LAJKOVAČKIM POLJOPRIVREDNICIMA RASPODELJEN KREČNI MATERIJAL ZA MERU KALCIZACIJE

Opština Lajkovac je u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Valjevo po treći put sistemski i organizovano, po prethodno sprovedenoj neophodnoj proceduri, izvršila raspodelu krečnog materijala poljoprivrednicima za realizaciju mere kalcizacije, u cilju poboljšanja kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Inače, opština Lajkovac je prva lokalna samouprava u Kolubarskom okrugu koja je imala sluha za meru kalcizacije zemljišta i time dala značajan doprinos njenoj popularizaciji.

Nakon realizovanog javnog poziva, pravo na besplatan krečni materijal ostvarilo je 60 poljoprivrednika sa područja opštine Lajkovac. Mera je realizovana sredstvima iz lokalnog agrarnog budžeta, iz koga je u ovu svrhu u ovoj godini opredeljeno 1,2 miliona dinara.

Na lokaciji Vojni krug raspodeljeno je poljoprivrednicima 75 tona hidratisanog kreča namenjenog kalcizaciji kiselog poljoprivrednog zemljišta. Dakle, krečni material je za poljoprivrednike besplatan, ali je isti subvencionisan sredstvima agrarnog budžeta opštine Lajkovac.

“Na osnovu odrađenih analiza na kiselost, pH vrednost, za 55 registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Lajkovac napravljen je program popravke zemljišta koji podrazumeva primenu odgovarajuće, potrebne količine krečnog materijala za smanjenje kiselosti, uz upotrebu odgovarajuće količine stajnjaka i preporuku načina unošenja u zemljište. Kisela zemljišta zauzimaju znatan deo površina Kolubarskog okruga, a kisela reakcija je ograničavajući faktor biljne proizvodnje, pa se u cilju popravke preporučuje kalcizacija, koja pored poboljšanja fizičko-hemijskih osobina zemljišta utiče i na povećanje visine prinosa gajenih biljaka. Pored činjenice da Ministarstvo Poljoprivrede i zaštite životne sredine poslednjih godina je subvencionisalo krečni materijal za registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i lokalne samouprave, kalcizacija kao mera popravke kiselih zemljišta nije u startu zaživela u široj praksi i nije bila prihvaćena kod većeg broja poljoprivrednih proizvođača, ali se to vremenom menja. Opština Lajkovac je prva u okrugu imala sluha za ovu meru i time dala značajan doprinos njenoj popularizaciji”, kažu u područnoj PSSS Valjevo.

Pored predstavnika resornog odeljenja Opštinske uprave Lajkovac, raspodeli krečnog materijala poljoprivrednicima prisustvovali su stručnjaci regionalne područne PSS Valjevo, a u izjavi za medije Svetlana Jerinić je naglasila da mera kalcizacije nikada nije bila potrebnija i korisnija nego sto je to slučaj ove godine i dodala   :

” Svedoci smo da je ove godine došlo do poskupljenja i krečnog materijala i mineralnih đubriva za skoro 100%. Za sto kilograma MPK3 16 sada je potrebno izdvojiti preko 8 000 dinara, a postoje i naznake da će poskupeti i đubrivo za prihranu kao i urea.  Primena krečnog materijala, osim što popravlja kiselost zemljišta, oslobađa i jedan deo hraniva koji je pristupačan biljkama. Prethodno je Poljoprivredno savetodavna stručna služba Valjevo uradila analize kiselosti, odnosno pH vrednosti zemljišta. Za 60 registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Lajkovac napravljen je program popravke zemljišta koji podrazumeva primenu odgovarajuće količine krečnog materijala za smanjenje kiselosti, uz upotrebu odgovarajuće količine stajnjaka i preporuku načina unošenja u zemljište. Program je koncipiran tako da se što više različitih parcela i što više zemljišta oplemeni i popravi njihov kvalitet”. 

Poljoprivrednik iz Stepanja Ivan Lazarević je naglasio značaj N –min metode za popravku kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta i rekao da su pored poboljšanja kvaliteta zemljišta evidentni lakša obrada i bolji prinosi, kao i da su već vidljivi rezultati primene mere kalcifikacije na ovom području. Podsetio je na impozantan opštinski agrarni budžet i apelovao na poljoprivrednike, posebmno mlađe, da se uključe u primenu svih mera u cilju poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

Veoma kisela zemljišta biće poboljšana, u skladu sa preciznim preporukama poljoprivrednih stručnjaka. Svaka parcela i svaki poljoprivrednik dobio je tačnu potrebnu količinu da bi to zemljište imalo potrebni nivo kiselosti. Savremeni poljoprivrednik više ni jednu proizvodnju ne otpočinje bez prethodne analize zemljišta i provere da li je i u kojoj meri pogodno za određenu kulturu, tako da je ulaganje u meru kalcizacije dugoročno isplativo i bitno će doprineti produktivnosti i ekonomskoj isplativosti biljne proizvodnje.

Raspodela krečnog materijala izvršena je shodno okolnostima pandemije, uz poštovanje svih epidemioloških mera, pa su poljoprivrednici dolazili jedan po jedan i tako je sve bezbedno realizovano.

Related posts

Leave a Comment