ŽUKO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA NA SELU

Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) podsetilo je da se danas  obeležava Međunarodni dan žena na selu i tim povodom osvrnulo se na najčešće probleme koji ih pogađaju:

“Žene na selu nemaju svoju imovinu i najčešće se zbog patrijarhalnog vaspitanja i osude okruženja odriču nasleđa u korist muških članova; ukoliko su žrtve nasilja, ređe će prijaviti nasilje zbog onog uvreženog mišljenja šta će selo reći ali i zato što nemaju gde da odu jer su finansijski zavisne od muških članova; posebno su opterećene neplaćenim poslovima jer se rad u baštama i njivi smatra zajedničkim poslovima, dok su poslovi oko kuće i dece isključivo ženski poslovi; tek 19% žena su nosioci domaćinstava i najčešće su to mala gazdinstva veličine do 2ha, koja su najviše pogođena klimatskim promenama

Za većinu nas zdravstveno osiguranje predstavlja normalnu stvar, o kojoj retko razmišljamo. Međutim, u Srbiji 17,8% žena u poljoprivredi nema zdravstveno osiguranje i pristup zdravstvu je jedan od njihovih najvećih problema. Rezultat toga je često loše zdravstveno stanje žena na selu koje se, zbog nedostatka novca, u slučaju bolesti uglavnom leče same. Bilo bi poželjno, da se zdravlje žena na selu nalazi u planovima lokalnih samouprava!

Ovakva situacija podstiče mlade žene da odlaze sa sela i upravo zato se moramo zajedno boriti i osnaživati ih kako bismo prekinuli začarani krug”.

Žene na selu imaju ideje, snagu i značajnu ulogu u zajednici, ali potrebna im je podrška institucija, porodice i drugih žena kako bi ostvarile svoj potencijal, je jedan od zaključaka današnje konferencije održane u Novom Sadu, organizovane uz podršku EU u Srbiji povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu, oglasilo se i UN Women Serbia, naglasila je Jelena Ružić, predsednica ŽUKO, koje čine poljoprivrednice  sa teritorije Kolubarskog okruga i sa područja Lazarevca, a koje upravo sprovodi različite projekte koji za cilj imaju popravljanje kvaliteta života žena u ruralnom području.

Related posts

Leave a Comment