JABUČKI OSNOVCI OBELEŽILI SVETSKI DAN HRANE

U OŠ” Dimitrije Tucović” u Jabučju obeležen je Dan zdrave hrane. Tim povodom,  održane su edukativne radionice i tematski dan o zdravoj hrani. Učenici su sa svojim nastavnicima i učiteljima vrlo odgovorno i brižljivo pripremali izložbu i svoje radove, kako bi skrenuli pažnju na zdrav način ishrane.

“Škola u Jabučju inače nastoji da preventivno deluje na svim poljima, kako bi se negovali zdravi stilovi života. Cilj obeležavanja ovog dana i jeste informisanje najšire populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika, kao i formiranje ispravnih stavova, posebno kod mladih i kod dece, podvukao je direktor škole Goran Milinčić.

Mesec oktobar je definitivno u znaku zdrave hrane i pravilne ishrane. Oktobar je mesec pravilne ishrane, 16. oktobar –  Svetski dan hrane i 8. novembar – Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja zajedno sa decom.

Kampanja “Oktobar – mesec pravilne ishrane” je usmerena na edukaciju stanovništva o pravilnoj ishrani, kao jednom od najznačajnijih faktora u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti.

Cilj aktivnosti u okviru kampanje je informisanje najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Zadati ciljevi se ostvaruju komplementarnim angažovanjem zdravstvenih i obrazovnih ustanova, uz učešće zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, medija, društveno-humanitarnih, sportskih, rekreativnih, kulturnih i drugih organizacija i udruženja, napominju organizatiri obeležavanja Dana zdrave hrane.

Škola u Jabučju tradicionalno poklanja veliku pažnju ovoj temi.

Svetski dan zdrave hrane obeležava se 16. oktobra širom sveta. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu – FAO, ustanovila je ovaj datum 1981. godine kao Svetski dan zdrave ishrane, u cilju podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih.

Related posts

Leave a Comment