POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

U lajkovačkom Domu zdravlja otpočela je i imunizacija protiv sezonskog gripa četvorovalentnom vakcinom, koju mogu primiti i građani stariji od 65 i mlađi od 18 godina, potvrdila je za lajkovacnadlanu.rs dr Jovana Radovanović, direktorka ustanove.

Nakon prošlonedeljne isporuke 68 doza trovalentnih vakcina domaćeg Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koje sadrže tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, namenjenih uzrastu od 18 do 65 godina (stariji od 65 godina ne mogu primiti ovu vakcinu), u Lajkovac je u petak 15. oktobra stigla i očekivana isporuka četvotovalentnih vakcina.

Dom zdravlja Lajkovac je u prvoj isporuci dobio 300 vakcina, koje obuhvataju dva tipa virusa A i dva tipa virusa B.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa obavljaće se svakog radnog dana, od ponedeljka do petka, u vremenu  od 7 – 14 časova, u Službi opšte medicine Doma zdravlja Lajkovac.

Da bi se vakcina primila, neophodan je nalog od lekara, koji se dobija nakon pregleda i konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li ste trenutno u zdravstvenom stanju da primite vakcinu protiv gripa.

Dakle, građani idu na glavni ulaz Doma zdravlja, koji je fizički odvojen od ulaza u Kovid ambulantu, pravo u Službu opšte medicine, gde najpre imaju konsultacije sa lekatom, nakon čega dobijaju nalog i potom se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Po dosadašnjoj praksi, u lajkovačkom Domu zdravlja je na godišnjem nivou neophodno hiljadu doza vakcina protiv sezonskog gripa, a vakcine pristižu sukcesivno po kontigentima, prema iskazanim lokalnim potrebama.

Related posts

Leave a Comment

two + 11 =