SEOSKA AMBULANTA U JABUČJU BIĆE ADAPTIRANA DO KRAJA GODINE, SEDNICA VEĆA U SUSRET OKTOBARSKOM ZASEDANJU SKUPŠTINE

Današnja, 25.-ta po redu u ovom sazivu, redovna sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac sa 18 tačaka dnevnog reda bila je prilično obimna i sadržajna, što je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da je zbog  brojnih obaveza i epidemiološke situacije održana nakon mesec dana. Danas su najpre verifikovane odluke sa telefonskih sednica veća, održanih u međuvremenu.

Najveći broj odluka donetih na današnjoj sednici veća će svoju konačnu verifikaciju dobiti na narednom zasedanju Skupštine opštine Lajkovac, koje će biti održano do kraja oktobra. Ono što posebno raduje, seoska ambulanta u Jabučju biće adaptirana do kraja godine, ugovor je već potpisan, a biće opremljena i novim inventarom. Po svemu sudeći, Lajkovčane generalno očekuje bitno poboljšanje kvaliteta usluga zdravstvene zaštite.

Što se opštinskog budžeta tiče, umanjen priliv sredtava “rente” u iznosu od 20 miliona dinara, vidno će ublažiti ostvarene uštede u budžetu, ali će realizacija pojedinih planiranih stavki za sada izostati, s tim što će pojedinim prioritetnim ustanovama budžet u narednom periodu biti povećan.

Kao najvažniju tačku, veće je danas razmatralo Uputstvo za pripremu drugog rebalansa ovogodišnjeg budžeta opštine Lajkovac, izdvojio je u izjavi za medije neposredno nakon sednice predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković:

“Kao što se na samoj sednici veća moglo čuti u izveštaju šefa raćunovodstva Andrijane Jakovljević, program “rente” umanjen je u odnosu na prethodne godine za nekih 20 miliona dinara, tako da pojedine stavke koje smo hteli da realizujemo ove godine moramo da skinemo. Istovremeno imamo i uštede, tako da nismo u nekom velikom minusu. Biće nešto novca  da se ustanovama koje su prioritet u nekom budućrm periodu jedan izvestan deo budžeta poveća. Pri tom mislim prvenstveno na Dom zdravlja, gde će biti dodeljena urgentna sredstva za nabavku hitno neophodnog materijala i svega onoga što nova direktorka Doma zdravlja dr Jovana Radovanović sa svojim saradnicima idredi kao prioritet.

Ono što je u ovom momentu najbitnije, čuli ste i od direktorke, konačno su ugovoreni radovi na adaptaciji seoske ambulante u Jabučju. Nakon skoro dve godine praznog hoda, tokom kojeg ova seoska ambulanta nije radila, sada stvari stoje tako, da ćemo već do kraja godine imatu tu ambulantu potpuno renoviranu. Nakon radova na adaptaciji, videćemo da do kraja godine kupimo i inventar, odnosno sve što je potrebno za funkcionisanje ambulante u Jabučju.

Prvi znaci i saradnja sa sa Domom zdravlja u Lajkovcu pokazuju da će sve ići napred, korak po korak u pravcu poboljšanja pružanja usluge zdravstvene zaštite građanima i ja mislim da će Dom zdravlja u narednom periodu vratiti sjaj koji je imao ranije. Sigurno će nam biti prioritet u narednim godinama  novac koji ćemo izdvajati za Dom zdravlja, jer novu direktorku itekako interesuje poslovanje i uslovi u Domu zdravlja u Lajkovcu. Nadam se, da će prve utiske vezane za Dom zdravlja građani osetiti već do kraja ove i početkom naredne godine, pre svega na opšte zadovoljstvo svih korisnika usluga Doma zdravlja. Ono što naravno želim je, da naši sugrađani budu zdravi i da što manje budu korisnici zdravstvenih usluga.

Vezano za današnju sednicu, ono što je takođe bitno, jesu Prve izmene Programa poljoprivrede. Do određenih izmena Programa poljoprivrede dolazi na zahteve poljoprivrednih proizvođača, koje je Savet za poljoptivredu uvažio i usvojio, takođe i mi danas na veću i predložićemo to i na predstojećem skupštinskom zasedanju, koje će biti održano do kraja oktobra.

Uglavnom, to su te bitnije odluke sa današnjeg zasedanja, koje zavređuju najveću pažnju.

Ostale tačke se tiču sportskih klubova, termina na bazenu, stočarske izložbe koja je 27. septembra održana u Lajkovcu i to je bila uglavnom verifikacija odluka donetih telefonskim putem, a ovo su one odluke koje su najbitnije sa današnjeg veća i koje će se naći i pred odbornicima SO – e Lajkovac, već na narednom zasedanju.

Izdvojio bih još Izveštaj Međuopštinskog Centra za socijalni rad  “Solidarnost” sa sedištem u Ljigu, o pružanju usluge pomoć u kući, koju opština Lajkovac finansira već nekoliko godina, u iznosu od tri miliona dinara. Finansiramo plate negovateljicama koje rade na terenu i ostale troškove neophodne za njihov rad. Stariji sugrađani su mahom zadovoljni sa ovom uslugom, tako da ćemo sa pružanjem usluge pomoći na terenu starijim sugrađanima nastaviti i u narednom periodu. Istakao bih da je ovo pre svega jedna dobra saradnja sa Centrom za socijalni rad, koji pokriva našu i opštine Ljig i Mionica i nadam se dalje nastavku dobre saradnje sa pomenutim Centrom.”

Related posts

Leave a Comment