DVE HUMANITARNE AKCIJE OSNOVACA TOKOM DEČIJE NEDELJE

Pored standardnih aktivnosti u okviru programa obeležavanja Dečije nedelje, lajkovački osnovci i ove godine akcenat stavljaju na humanitarne aktivnosti, pa su aktuelne dve humanitarne akcije: akcija “Deca za decu” i humanitarna trka “Trka za srećnije detinjstvo”.

Obe humanitarne akcije osnovci realizuju kao zajedničku aktivnost u saradnji sa Komisijom za Dečiji savez i podmlatkom Crvenog krsta OŠ “Mile Dubljević”.

Učiteljica Marijana Selenić kaže, da obeležavanje ovogodišnje Dečije nedelje protiče prvenstveno prilagođeno okolnostima pandemije, da je program redukovan, ali sadržajan i da u potpunosti ostvaruje svoju suštinu. Pored pozorišnih predstava, kreativnih radionica, tradicionalne poseteprvaka biblioteci, potom posete učenika lokalnoj Policijskoj stanici, kao i niza drugih uobičajenih sadržaja, lajkovački osnovci su tokom Dečije nedelje posebno revnosni na humanitarnom planu.   

“Dečija nedelja, pored niza aktivnosti posvećenih deci, ima i humanitarnu notu. Našu školu pohađaju deca iz različitih socijalnih slojeva, ali sve su to naša deca koja zaslužuju istu pažnju i iste uslove za rad. Nekada nisu sva deca u mogućnosti, odnosno roditelji, da priušte deci sve što im je potrebno, stoga smo mi tu, da pomognemo i omogućimo svoj deci lepo detinjstvo.

U organizaciji Podmladka Crvenog Krsta je akcija “Deca-deci” koja podrazumeva da ko god može i želi pošalje po deci nešto od stvari ili školskog pribora. Mi učiteljice to sakupljamo i po završetku akcije raspoređujemo onome kome je najneophodnije. Učenici i njihovi roditelji su se baš potrudili, pa svakodnevno stiže puno toga, što drugima može biti od koristi i što će im puno značiti.

U toku Dečje nedelje se odigrava još jedna humanitarna akcija u organizaciji Podmladka Crvenog Krsta, a to je “Trka za srećnije detinjstvo”.

Učenici kupuju startne brojeve za trku u iznosu od 50 dinara. Iako to deluje malo, toj akciji se odazovu skoro svi učenici naše škole i to bude lepa pomoć nekome kome je neophodna. Na osnovu socijalnog statusa, razredne starešine predlažu kome bi ta pomoć mogla da koristi.  Ove godine trka je planirana za poslednji dan Dečje nedelje, petak  i ukoliko nam vremenski uslovi dozvole izabraćemo najbrže učenike i nagraditi ih diplomom”, kaže učiteljica Marijana Selenić.

U okviru programa obeležavanja Dečije nedelje OŠ “Mile Dubljević” je i predavanje predstavnika Crvenog krsta u amfiteatru škole o humanitarnom radu.

“Podmladak Crvenog krsta škole čine članovi tima, nastavnici i učenici – edukatori. Bavimo se promocijom humanih vrednosti, socijalnom delatnošću i zdravstveno-vaspitnim radom. Volimo da budemo volonteri,  jer baveći se ovim radom učimo se i učimo druge zdravim stilovima života,” kaže nastavnica Sonja Milovanović, koja koordinira tim mladih humanitaraca.

Lajkovački osnovci su na planu humanosti kontinuirano na visini zadatka i u više navrata su pokazali svoju humanost na delu, pomažući pre svega svojim školskim drugima, onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Iz Podmlatka Crvenog krsta škole, već uveliko se regrutuju aktivisti opštinske organizacije Crvenog krsta, tako da je evidentno da su lajkovački školarci blagovremeno usmereni na razvijanje osećaja empatije u svom okruženju i edukovani da organizuju humanitarne akcije.  

Related posts

Leave a Comment