VOLONTIRANJE NIJE SAMO DAVANJE, VEĆ I VIŠESTRUKO DOBIJANJE

Volontiranje se svakako smatra jednim od temelja građanskog društva i najplemenitijom ljudskom aktivnosti. U stvarnosti, to se zaista svodi na neplaćeni rad. Ono što se uglavnom zaboravlja i zapostavlja jesu dobrobiti koje može doneti taj volonterski rad, koji nije plaćen novcem.

Osim što volonter stiče nova iskustva, pod uslovom da ima priliku da volontira u struci, onda se doslovno uči svom budućem poslu. Ako volontiranje nije u struci, volonter se uči nekim drugim veštinama, koje mu  svakako mogu pomoći pri kasnijem zaposlenju i biti od višestruke koristi na svim poljima u životu.

Nesumnjivo, značaj volonterizma za razvoj potencijala ličnosti je ogroman. Tako se dobijaju humani, odgovorni, tačni, precizni mladi ljudi, koji će izrasti u samostalne osobe sa velikim ljudskim vrlinama.

“Volontiranjem radiš i na sebi. Taj rad na sebi je sveobuhvatan. Razvijaš se i osposobljavaš za kasnije učešće u zajednici i društvu u celini. A volontiranje nesumnjivo i dokazano doprinosi razvoju stabilnog društva,  doprinosi poboljšanju kvaliteta života, podstiče učešće građana u životu zajednice, menja svest i stavove ljudi prema ličnom angažovanju, razvija humanost, solidarnost i toleranciju. Volontiranjem se razvijaju važne životne veštine i vrednosti. Volonterske akcije stimulišu razvoj veština neophodnih za život. Naše iskustvo sa volonterima u Udruženju “BaziMili” je sjajno. Kroz njihov lični rast i razvoj, precizno se ilustruju benefiti volonterskog rada. Naša prva volonterka Nena Aleksandrić upravo ima obuku za koordinatora volontera. Prethodno je prošla jedan iskustveno, lično i profesionalno bogat put volonterizma, zajedno sa našim volonterskim timom. Mislim da je višestruko korisno da svaki mlad čovek ima volontersko iskustvo,” kaže Milica Nikolić, predsednica Udruženja “BaziMili” Lajkovac.

Da volontiranje ne služi samo drugima, nego i nama samima, potvrdila nam je i Nena Aleksandrić iz Lajkovca, apsolvent Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, inače prvi volonter Udruženja “BaziMili”, za pomoć osobama sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju:

“Udruženju sam se prikljucila kada sam bila četvrta godina Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, u nadi da steknem iskustvo u struci na lokalnom nivou.

Tada sam bila prvi volonter u Udruženju “Bazi Mili”, bez ikakvog volonterskog iskustva, nisam znala u šta se upuštam, kako je to volontirati i biti deo zajednice… Sve što sam mislila da imam da ponudim je znanje sa fakulteta, ali sam ubrzo shvatila da je volontiranje nešto sasvim drugo i potpuno drugi poziv u kojem sam se pronašla.

Jedna od prvih stvari koje mi je udruženje omogućilo su obuke koje se tiču organizovanja zajednice, vođenja organizacije i udruženja na kojoj sam zajedno sa Milicom, Žaklinom i Aleksandrom usavršila svoje lične veštine. Još tada sam se osetila da pripadam, pogotovo kada smo prolazile mentorstvo jedne organizacije i zajedno kreirale svrhu i ciljeve našeg udruženja. Nas četiri žene smo vodile ceo projekat i uspešno ga realizovale. Naučile smo kako da se strateški organizujemo, da planiramo, kako da bolje komuniciramo, da funkcionišemo kao tim čak i onda kada smo nailazile na brojne prepreke.

Takav tip obuke nas je osnažio da pokrenemo srednjoškolce i osnovce da učestvuju u brojnim inkluzivnih aktivnostima.

Kroz obuke, seminare, mentorske programe i radionice koje pohađam sa udruženjem i dalje usavršavam svoje lične i profesionalne veštine. Trenutno sam na višemesečnoj obuci “Organizacijska kultura i volonterski menadžment po meri”,  koja će mi pružiti dodatna znanja u koordiniranju volonterima u okvoru našeg udruženja.

Iznenađujuće je koliko sam svojih ličnih veština razvila, obzirom da sam to najviše očekivala na profesionalnom planu. Svakako mi je udruženje omogućilo brojne obuke i usavršavanja u oblasti defektologije, ali osim toga sam na ličnom planu razvila korisne veštine. Pored svega toga, povezala sam se sa mnogim ljudima lokalno a i šire. Stekla sam mnogobrojne kontakte i prijateljstva, odlično se provela u toku svake aktivnosti i povezala sa ljudima. Pamtim svaki događaj i svaku malu pobedu koja nas je dovodila korak bliže cilju. Čak i u situacijama koje imaju prepreke, neverovatna je ta energija koja se oseti kada znaš da uz sebe imaš ljude koji su spremni da ulože svoje vreme, znanje, trud, iskustvo da bismo zajedno ispunili ciljeve koji zastupaju iste moralne principe i uverenja koje delimo. Tada osetiš tu energiju koja je pokretač promene, a upravo ta promena sa sobom donosi bujicu nove snage da ideš dalje ka ciljevima.

Za mene, najveća promena koju smo postigli je kroz inkluzivne radionice. One su za cilj imale razbijanje negativnih stavova o osobama sa teškoćama u mentalnom razvoju i njihovo uključivanje u društvo vršnjaka tipične populacije, a sve to kroz zajedničke kreativne aktivnosti. Svedoci smo uspešno razbijenih negativnih stavova i straha prema vršnjacima sa teškoćama u mentalnom razvoju kod mnogobrojne dece iz osnovne i srednje škole u Lajkovcu.

Tako smo stekli dobar broj volontera, jer je atmosfera svaki put bila odlična. Bilo da čistimo prozore udruženja uz muziku, zajedno izrađujemo panoe sa decom, jurimo donatore za paketiće ili da pohađamo obuke koje nam svaki put obogate neku veštinu ili otvore nova vrata mogućnosti za usavršavanje. Dobro druženje je nezaobilazan deo volonterizma. Svim ljudima bez obzira na pol, godine, formalno obrazovanje, zanimanje, preporučila bih da volontiraju… Neka bar pokušaju, jer sam sigurna da će mnogi ostati uz nas, baš zbog svega što samo volontiranje pruža. Svaki vid pomoći nevladinim organizacijama mnogo znači, a uključenim osobama u te organizacije bogati i oplemenjuje život na mnoge načine.”

Moto volontera Udruženja “BaziMili” je:

“Kada sanjamo sami onda je to samo san, kada sanjamo zajedno onda je to početak nove stvarnosti!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti volonterskom timu Udruženja “BaziMili”, a sve neophodne informacije za buduće volontere dostupne su na websajtu udruženja:

Kontakt Informacije:

Adresa: Kralja Petra Prvog broj 4

Telefon: 061/ 1659 – 552

Email: info@bazimili.org.rs

Related posts

Leave a Comment