MONODRAMA “NA KAFI KOD KNEGINJE LJUBICE” U IZVOĐENJU VJERE MUJOVIĆ

U organizaciji Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, čuvena monodrama „Na kafi kod kneginje Ljubice” u izvođenju Vjere Mujović, biće prikazana lajkovačkoj publici u utorak 28. novembra u 19 časova, u Gradskoj kući.

U jednočasovnoj predstavi, uz posluženu kafu i domaći ratluk, saznaćete sve o životu i uzdizanju srpske dinastije Obrenović. Predstava je svojevrsno putovanje u istoriju, kroz ispovest vladarke obnovljene Srbije. Ova monodrama je prvi muzejski teatar nastao u Srbiji 2009. godine.

Ulogu kneginje Ljubice Obrenović igra glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović.

„Na kafi kod kneginje Ljubice” je dramski program Muzeja grada Beograda, kojim se predstavlja Konak, romansirana biografija kneginje i život u Beogradu u vreme vladavine Dinastije Obrenović. Ova monodrama je prvi muzejski teatar nastao u Srbiji 2009. godine. Proistekla je kao rezultat višegodišnjih istraživanja, a njen idejni tvorac od prve zamisli, reči i kostima pa sve do realizacije je muzejski savetnik Muzeja grada Beograda Nataša Popovska (1973-2022). Od prvog nastupa pa sve do 2020. godine izvedena je oko 830 puta, na srpskom i engleskom jeziku. Monodrama je zamišljena tako što kustoskinja, u kostimu iz perioda kneginje Ljubice, dočekuje goste i posetioce te uz kafu i domaći ratluk besedi o svojoj sudbini. Uz topli smeđi napitak želi da nas podseti na najstariji način ispijanja kafe, uz veselo društvo i razgovor. Njena svrha vekovima unazad ostala je do danas ista, a to je spajanje ljudi. Potpunom užitku doprinosi i najfiniji ukus ratluka, spravljen po originalnoj recepturi iz 1936. godine, koji i danas neguje jedina zanatska radnja gde se mogu kupiti ručno izrađene bombone, lizalice i ratluk „Bosiljčić”.

Related posts

Leave a Comment